Ας αφήσουμε κατά μέρος την απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα αρεστός στο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, το «κόντεμα» του Γιάννη Βρούτση, που μεταφέρθηκε στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, πληρώνοντας το «σκόιλ ελικίκου» και την απομάκρυση του Γιώργου Κουμουτσάκου, που ουδέποτε είχε καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό.

Το υπουργικό σχήμα που παρουσιάστηκε σήμερα αποτελεί προϊόν ανασχηματισμού με ορίζοντα τις εκλογές.

Σε αυτό συντείνουν τα εξής:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατήρησε στη θέση τους όλους τους υπουργούς που διαχειρίστηκαν με εφιαλτικό τρόπο τόσο την πανδημία όσο και τις πολιτικές πτυχές γύρω από αυτή την κρίση. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο παραδέχεται πως έχει την έγκρισή του οποιαδήποτε έκφανση άγριας πολιτικής ασκείται, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαταράσσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, ούτε διακόπτει τις σχέσεις του με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που πρεσβεύονται με συγκεκριμένους «αγαπημένους» στο υπουργικό σχήμα.
  • Υπουργοποίησε βουλευτές θέλοντας να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις από την Κ.Ο. για μια σειρά θεμάτων. Δεν ήταν λίγοι οι γαλάζιοι βουλευτές που διαμαρτύρονταν για απώλεια επικοινωνίας με υπουργούς, ενώ μεγάλο μερίδιο της δυσαρέσκειας είχε εισπράξει εσχάτως ο Γιάννη Βρούτσης.
  • Η επιλογή του Μάκη Βορίδη για το Υπουργείο Εσωτερικών δείχνει πως αξιοποιείται ένα στέλεχος, που έχει συγκεκριμένες απόψεις για την ιδεολογική αντιπαράθεση. Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι θέλει να κάνει πράξη αυτό που είχε πει ο Μάκης Βορίδης, πως πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της.
  • Η επιλογή να βάλει καταφανώς άσχετους πολιτικούς σε κρίσιμα υπουργεία, δείχνει πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει να λύσει προβλήματα, αλλά να «βολέψει» στελέχη του. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι η Σοφία Βούλτεψη αναλαμβάνει υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής;

Πηγή: patrastimes.gr