πό άσσος στο μανίκι του Κυριάκου Μητσοτάκη, η υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη εξελίχθηκε σε μία σημαντική πολιτική και επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση.
Λιγότερο από δύο ώρες μετά τις ανακοινώσεις του ανασχηματισμού, ο πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει προκειμένου να αποδεχτεί την πρόταση για ανάληψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Με δήλωσή του στο Οpen και στο δημοσιογράφο Χρήστο Τσιγουρή, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες».

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Αποστολάκης διαπίστωσε πως δεν πληρούνται οι όροι που είχε θέσει για την αποδοχή της πρότασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή, να επιτευχθεί διακομματική συναίνεση στο πρόσωπό του. Ο απόστρατος Ναύαρχος, εξηγούσε σε συνομιλητές του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πως «επειδή δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση που του έγινε».
Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση για την υπουργοποίηση Αποστολάκη είχε προκαλέσει σφοδρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Αυτή τη φορά εξαγοράζοντας έναν πολιτικό και κάνοντάς τον υπουργό του», ήταν η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου σε ερώτημα του ethnos.gr αναφορικά με την υπουργοποίηση Αποστολάκη.
Σημειώνεται ότι κατά τις πληροφορίες δέκα λεπτά πριν τις ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, υπήρξε επικοινωνία από το Πρωθυπουργικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με το γραφείο του κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης ενημέρωσε τον κ. Καλογήρου για την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.
«Ο Αποστολάκης είχε διαβεβαιώσει ότι δε θα αποδεχόταν να γίνει υπουργός της δεξιάς»
Μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τον ανασχηματισμό πηγές από την Κουμουνδούρου σχολίασαν: Ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαραδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.

Ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς. Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στην πορεία άλλαξε γνώμη. Του ευχόμαστε καλή τύχη.

Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η Ιστορία ποτέ δε λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

ΚΙΝΑΛ: Ομολογία πλήρους αποτυχίας
«Ομολογία πλήρους αποτυχίας της Κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, αποτελεί ο σημερινός ανασχηματισμός», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με εμφανή τρόπο τη στροφή προς τα δεξιά. Η παρουσία των κ.κ. Βορίδη-Γεωργιάδη-Πλεύρη σε σημαντικές θέσεις Υπουργών, καταρρίπτει τον «μύθο» περί κεντρώας πολιτικής».

«Το μόνο άνοιγμα που έγινε είναι προς την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς εν όψει των ερχόμενων εκλογών. Αντί για επανεκκίνηση όπισθεν ολοταχώς», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Η συνομιλία Τσίπρα με Αποστολάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο κ. Αποστολάκης είχε χθες μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος του κατέστησε σαφές ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να δώσει συναίνεση σε μια τέτοια επιλογή της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι χωρίς την διακομματική συναίνεση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση. Ως εκ τούτο στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μείνει με την εντύπωση ότι ο κ. Αποστολάκης αρνήθηκε την πρόταση Μηγτσοτάλη.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Γεννηματά
Υπογραμμίζεται ότι επικοινωνία για το συγκεκριμένο θέμα είχαν και οι κ. Μητσοτάκης και Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό απλά να αν ημερώνει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για την απόφαση περί υπουργοποίησης Αποστολάκη.

Αναμένεται αντίδραση απο Μαξίμου
Από την κυβέρνηση σημείωναν πως αναμένεται επίσημη αντίδραση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Αποστολάκη με τη συζήτηση να γίνεται σε ιδιαίτερα έντονο ύφος καθώς στην κυβέρνηση νιώθουν εκτεθειμένοι από τις εξελίξεις.

Πηγή: patrastimes.gr