Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, παραχώρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τίτλο «Η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή».

Η εφημερίδα σημειώνει πως «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αγωνίζεται ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, της οποίας τα πλοία παραβιάζουν τα κυπριακά χωρικά ύδατα». Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει πως πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες και θα απαντήσουμε με έργα και όχι μόνο με λόγια.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, διπλωματικές και πολιτικές λύσεις όσον αφορά το θέμα της Τουρκίας. Όπως είπε «οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι, στην πραγματικότητα, μια εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Γι ‘ αυτό, κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, καταλήξαμε όλοι σε συμφωνία για την επέκταση ορισμένων υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, επειδή θέλουμε να της στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: ότι η συμπεριφορά της δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και χωρίς συνέπειες. Θα απαντήσουμε με έργα, όχι μόνο με λόγια».

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως η Τουρκία έχει γίνει ένας ταραχοποιός στην περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη. Εξέφρασε λύπη γιατί «η ΕΕ δεν ενήργησε ενωμένη και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η θέση της Γαλλίας, του Προέδρου Macron, ήταν η πιο αποφασιστική, καθώς έδειξε μια σαφή και ισχυρή αποφασιστικότητα κατά των παράνομων μεθόδων της Τουρκίας. Του είμαστε ευγνώμονες, είναι μια ακτίνα ελπίδας για να διασωθούν οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Υποστήριξε πως η Κύπρος δεν άσκησε βέτο για κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας και τάσσεται υπέρ των κυρώσεων. Αυτό που είπε η Λευκωσία είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θέλουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την έναρξη επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και υπενθύμισε πως η Κύπρος ζήτησε διάλογο με την Άγκυρα, διευκρινίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα ήμασταν έτοιμοι να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν απάντησε και προτίμησε να παραβιάσει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κύπριος Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως τοο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει και οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΑΟΖ αναγκάστηκαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να αναβάλουν τις δραστηριότητες γεώτρησης για το 2021. Βρισκόμαστε, όπως είπε «στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των χρονοδιαγραμμάτων, αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης από την πλευρά αυτών των εταιρειών».

Τέλος ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως σκοπεύει να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και το θέμα των απειλών της Τουρκίας για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, κάτι που έχει ήδη κάνει σε επίπεδο ΟΗΕ.

Πηγή: patrastimes.gr