Περί τα 515 εκατ. ευρώ είναι το κόστος του Προϋπολογισμού για τα επιπλέον 266 ευρώ στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αναστολή τον Νοέμβριο και την αναλογική συμμετοχή του κράτους στο δώρο Χριστουγέννων, που πρέπει να λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου.

Το πότε θα καταβάλουν οι εργοδότες το Δώρο που τους αντιστοιχεί είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν θα εφαρμοστεί η «συνταγή» του Πάσχα, δηλαδή η ολιγόμηνη παράταση. Το πότε και πώς θα καταβληθεί η συμμετοχή του κράτους για εργαζόμενους σε αναστολή εξακολουθεί να έχει αστερίσκους. Είναι ενδεικτικό ότι στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, από τα 515 εκατ. ευρώ, τα 301 εκατ. ευρώ είναι εγγεγραμμένα στο 2021. Σημαίνει αυτό ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι θα δουν τη συμμετοχή του κράτους στο Δώρο τους τον Ιανουάριο;

Κατ’ αρχάς, υπήρχε προβληματισμός για το αν πρέπει η κρατική συμμετοχή στο Δώρο των εργαζομένων σε αναστολή να καταβληθεί στους εργοδότες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έπρεπε να το καταβάλουν εγκαίρως στους εργαζομένους τους. Η απάντηση δόθηκε νωρίς-νωρίς και αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ και να πιστωθεί η κρατική συμμετοχή στο Δώρο απευθείας στους λογαριασμούς των εν λόγω εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθούν τα παρατράγουδα.
Ποιο σενάριο προκρίνεται για την καταβολή Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζόμενους σε αναστολή

Το δεύτερο ερώτημα, που εξακολουθεί να προβληματίζει τις υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, είναι το πότε θα καταβληθεί η κρατική συμμετοχή στο Δώρο. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο, αρχίζει από την 1 Μαΐου και φτάνει μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Πώς, όμως, θα ξέρει το Κράτος ποιοι εργαζόμενοι θα είναι σε αναστολή και το Δεκέμβριο, έτσι ώστε να τους καταβάλει την αναλογία του Δώρου στις 21 Δεκεμβρίου;

Η πρώτη σκέψη ήταν να δοθεί η κρατική συμμετοχή στο Δώρο, αφού «κλείσουν» και οι αναστολές του Δεκεμβρίου, δηλαδή τον Ιανουάριο, εξ ου και η πρόβλεψη των 301 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2021. Με αυτό το σενάριο θα κινδύνευαν, όμως, να μείνουν με άδεια χέρια τα Χριστούγεννα, χιλιάδες εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή σύμβασης εδώ και μήνες. Κι έτσι, φαίνεται να προκρίνεται το δεύτερο σενάριο.

Στις 21 Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι θα λάβουν από τον εργοδότη τους το Δώρο Χριστουγέννων που αναλογεί στους μήνες απασχόλησης τους, καθώς και το μέρος του Δώρου από το Κράτος, που αντιστοιχεί ως τις αναστολές του Νοεμβρίου ή το πολύ ως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η διαφορά Δώρου επί των αναστολών του Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί από το Κράτος τον Ιανουάριο.

Τα ποσά που θα πάρουν όσοι είναι σε αναστολή εργασίας για Δώρο Χριστουγέννων-Παραδείγματα
Ας δούμε δύο παραδείγματα εργαζομένων, που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας:

Μισθωτός με αποδοχές 800 ευρώ, που βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης από τον περασμένο Μάιο, θα λάβει Δώρο Χριστουγέννων με βάση τον πραγματικό «μισθό» των 534 ευρώ που έπαιρνε αυτό το διάστημα, άρα 556,25 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται τα 266 ευρώ, της εφάπαξ προσαύξησης της αναστολής του Νοεμβρίου, άρα θα λάβει συνολικά 822,25 ευρώ.

Πηγή: patrastimes.gr