Ενδεχομένως στην γέννηση του μύθου να έχει παίξει ρόλο τo γεγονός ότι τις περισσότερες φορές μετά από μια αιμοδοσία προσφέρεται πορτοκαλάδα.

Αυτό όμως συμβαίνει επειδή η πορτοκαλάδα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και υδατανθράκων που τονώνουν άμεσα τον οργανισμό.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου (της εσωτερικής «φόδρας» των αγγείων), γεγονός που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Σημειώνεται επίσης ότι τα πορτοκάλια, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά και τα φρούτα εν γένει, αποτελούν πηγή καλίου, ενός ηλεκτρολύτη που προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής και η συνακόλουθη μείωση του νατρίου μάλιστα, αποτελεί μια από τις κυριότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, δηλαδή της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η πορτοκαλάδα όχι μόνο δεν ανεβάζει την πίεση, αλλά λόγω του καλίου που περιέχει οδηγεί στην μείωσή της.

Επομένως μπορούμε να καταναλώνουμε πορτοκάλια καθώς και το χυμό τους άφοβα, καθώς ρυθμίζουν την πίεση, βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.

Πηγή: patrastimes.gr