Τόσο η Κίνα όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσαν να είχαν δράσει νωρίτερα και πιο αποφασιστικά προκειμένου να συγκρατήσουν το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, σύμφωνα με το συμπέρασμα μια ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων.

Στη δεύτερη ενδιάμεση έκθεσή της, η ανεξάρτητη επιτροπή «Για την Ετοιμότητα και την Ανταπόκριση κατά της Πανδημίας», με έδρα την Ελβετία, έκρινε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ήταν πιο σθεναρό στην εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην πόλη Γουχάν της επαρχίας Χαμπέι.

Τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εμφανίστηκαν στη Γουχάν μεταξύ 12 και 29 Δεκεμβρίου 2019.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας παρά μόνο στις 31 Δεκεμβρίου.

Όταν η Γουχάν τέθηκε σε καθεστώς lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020, ο ιός είχε ήδη μεταδοθεί στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και τις ΗΠΑ.

Η ανεξάρτητη επιτροπή, που διοικείται κατά το ήμισυ από την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και κατά το ήμισυ την πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, επικρίνει επίσης τον ΠΟΥ για την καθυστέρησή του στο να σημάνει τον συναγερμό.

Την ίδια ώρα, καλεί σε μεταρρυθμίσεις τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Παρά το γεγονός ότι έχει ενημερωθεί για τα κρούσματα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ δεν συνέστησε την επιτροπή έκτακτης ανάγκης έως τις 22 Ιανουαρίου 2020 – και στη συνέχεια περίμενε μέχρι τις 30 Ιανουαρίου πριν κηρύξει διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν είναι σαφές γιατί η επιτροπή δεν συναντήθηκε παρά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ούτε είναι ξακάθαρο γιατί δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην κήρυξη υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος από την αρχή του φαινομένου», λέει η αναφορά.

Η επιτροπή επισημαίνει εξάλλου ότι ο ΠΟΥ δεν κήρυξε στην ασθένεια αυτή ως πανδημία παρά μόνο στις 11 Μαρτίου 2020, όταν ήδη ΜΜΕ και επιστήμονες είχαν ήδη υιοθετήσει τον όρο.

Όταν το έκανε τα κρούσματα παγκοσμίως ήταν 118.000 και οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 4.000.

«Αν και ο όρος πανδημία ούτε χρησιμοποιείται ούτε ορίζεται στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005), η χρήση του λειτουργεί για να εστιάσει την προσοχή στη σοβαρότητα ενός υγειονομικού φαινομένου», προστίθεται.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταφέρει μια «παγκόσμια επανεκκίνηση» σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των πανδημιών, συμπληρώνει η επιτροπή αναθεώρησης, η οποία έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει μια τελική έκθεση στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο.

Πηγή: patrastimes.gr