Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη παρέστη σε εκδήλωση με θέμα: «Τα Συντάγματα της Επαναστατικής Περιόδου (1822, 1823, 1827)» που διοργάνωσε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση, που έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τελεί υπό την αιγίδα της, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης, στο Αστρος Κυνουρίας. «Η μελέτη των συνταγματικών κειμένων και του ιστορικού τους πλαισίου είναι ένα αναγκαίο στοιχείο για την αυτοσυνειδησία και της ελληνικής πολιτείας και της κοινωνίας, αλλά και γιατί αυτή η συμβολική επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση μας δίνει μια αναγκαία ώθηση να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία μας, να αφήσουμε στην άκρη μύθους και κάθε λογής αγκυλώσεις και να συναποφασίσουμε πως θέλουμε να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον. Αυτή είναι η ουσία της επετείου» δήλωσε αρχικά στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Στην συνέχεια η κα Αγγελοπούλου υπογράμμισε ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες και ενώ βρισκόντουσαν εν μέσω πολέμου προσπάθησαν να οργανώσουν θεσμικά ένα κράτος που ακόμα δεν υπήρχε, βασισμένο σε προχωρημένα πολιτεύματα της Ευρώπης και της Αμερικής και με σκοπό την πλήρη αποκοπή των δεσμών με την Οθωμανική αυτοκρατορία και την σύνδεση με την Δύση. «Τα συντάγματα αυτά ήταν και πρωτοποριακά και νεωτερικά και μάλιστα ψηφισμένα από εκλεγμένες εθνοσυνελεύσεις. Μάλιστα διακήρυσσαν και το δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματος και την διάκριση των εξουσιών ενώ περιείχαν και ριζοσπαστικές επιλογές για την εποχή όπως η θέσπιση της ανεξιθρησκία και της ελευθεροτυπίας» σημείωσε η κα Αγγελοπούλου.

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι ένα αυτονόητο κεκτημένο

Στην συνέχεια η κα Αγγελοπούλου δήλωσε ότι τα συντάγματα συμβάλλουν με τον τρόπο τους σε μια υπενθύμιση ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν είναι ένα αυτονόητο κεκτημένο. «Ιδίως στις μέρες μας που το βλέπουμε σε όλο τον κόσμο να απειλείται και από ακραίες δυνάμεις, από αυταρχικούς ηγέτες και από κακόβουλη χρήση της τεχνολογίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Αγγελοπούλου τόνισε η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική και ότι με μεγάλη περηφάνια η Επιτροπή έδωσε την αιγίδα της σε αυτή την δράση γιατί «…τιμά τις μάχες που δόθηκαν υπέρ του διαλόγου, υπέρ της σύνθεσης απόψεων, υπέρ του κράτους δικαίου, υπέρ μιας ευνομούμενης πολιτείας».

«Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021», δήλωσε η πρόεδρος της, τιμάει τους ιστορικούς τόπους των εθνοσυνελεύσεων, στηρίζοντας μάλιστα τρεις προτάσεις από αυτή την περιοχή που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» οι οποίες και εγκρίθηκαν.Συγκεκριμένα τις προτάσεις για τις περιοχές της Επιδαύρου, Βόρειας Κυνουρίας και Τροιζήνας.

Η κα Αγγελοπούλου σημείωσε ότι και οι 5 δήμοι του νομού Αρκαδίας έχουν υποβάλει αναπτυξιακές προτάσεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Επιπρόσθετα τόνισε ότι για το ίδιο πρόγραμμα μια πρόταση έχει καταθέσει και η περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ από τους 26 δήμους της Πελοποννήσου οι 21 έχουν καταθέσει προτάσεις καινοτόμες και αναπτυξιακές.

Στόχος της Επιτροπής με τις εκδηλώσεις που γίνονται είναι φυσικά να προσεγγίσουμε πληρέστερα την ιστορία του έθνους στα 200 χρόνια και όχι μόνο την περίοδο της επανάστασης, τόνισε η κ. Αγγελοπούλου προσθέτοντας ότι θέλουμε όμως να διατηρηθεί ζωντανό αυτό που λέμε το ρεύμα της αναζήτησης του καλύτερου, της σύνδεσης μας με την πρωτοπορία του σήμερα με ένα δημιουργικό πνεύμα.

Μετά το τέλος της ομιλίας της Αγγελόπουλου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, της απένειμε τιμητική πλακέτα.

Πηγή: patrastimes.gr