Όπως είχε γίνει εδώ και καιρό γνωστό, τα σύνορα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων, θα άνοιγαν καθολικά σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου. Βλέποντας, ωστόσο, αστυνομικοί και τελωνειακοί πως δεν υπάρχει καμία απολύτως προετοιμασία, όπως αντίστοιχα συνέβη για τα αεροδρόμια, άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ζητούν τη λήψη μέτρων.

Ενεργοποίηση υπήρξε και σε τοπικό επίπεδο, ιδίως μετά την αύξηση το τελευταίο διάστημα των κρουσμάτων κορωνοϊού στη γειτονική Αλβανία, καθώς υπάρχουν τρεις κύριες πύλες εισόδου από τη γείτονα χώρα σε Κακαβιά, Μέρτζανη και Μαυρομάτι. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων απευθύνθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ΕΟΔΥ, χωρίς ουσιαστικά να πάρει απάντηση, ενώ παρέμβαση υπήρξε και στον περιφερειάρχη Ηπείρου, βοηθούντος και του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.

Η ιστορία άρχισε να μπερδεύεται όταν από τη μία το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωνε ότι ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου τους ενημέρωσε ότι υπήρξε η διαβεβαίωση εγκατάστασης κλιμακίου του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, αλλά ανάλογη αναφορά δεν υπήρχε σε δελτίο της περιφέρειας, όπου γινόταν λόγος για τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, στο οποίο μάλιστα αποτυπωνόταν η έκφραση ανησυχίας.

Το… κλου, όμως, της υπόθεσης ήταν οι εκ διαμέτρου αντίθετες πληροφορίες από τον υφυπουργό Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Την Παρασκευή, όταν και ο Ν. Χαρδαλιάς βρέθηκε στα Γιάννενα και του τέθηκε το ερώτημα για την Κακαβιά, απάντησε ξεκάθαρα ότι ο Προμαχώνας θα συνεχίσει να αποτελεί τη μοναδική χερσαία πύλη εισόδου στη χώρα, συμπληρώνοντας ότι η Κακαβιά δεν ανοίγει. Τη Δευτέρα, ωστόσο, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι από αύριο ανοίγουν και οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων.

HAgonI

Όπως ήταν φυσικό, μετά από αυτή τη δήλωση η ανησυχία αναζωπυρώθηκε και υπήρξε επικοινωνία του περιφερειάρχη Ηπείρου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το τοπίο.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε στον περιφερειάρχη ότι κατέληξαν τελικά στην απόφαση να μην ανοίξουν αύριο τα σύνορα με την Αλβανία και η νέα ημερομηνία να ανακοινωθεί προσεχώς από την Πολιτική Προστασία. «Τα σύνορα με την Αλβανία δεν πρόκειται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου», ανακοίνωσε και στο περιφερειακό συμβούλιο ο περιφερειάρχης, μεταφέροντας τα όσα είχε συζητήσει νωρίτερα με τον Ν. Χαρδαλιά.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας των δύο ανδρών και με δεδομένο ότι δε βρέθηκε κάποιος εκπρόσωπος της περιφέρειας στην πρόσφατη σύσκεψη στα Γιάννενα με τον Ν. Χαρδαλιά, ο Αλ. Καχριμάνης τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της περιφέρειας να τοποθετήσει στους τρεις μεθοριακούς σταθμούς (Μέρτζιανης, Κακαβιάς, Μαυροματίου), στο λιμάνι Ηγουμενίτσας και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ειδικές καμπίνες (τούνελ απολύμανσης).

Πηγή: agon.gr

Πηγή: patrastimes.gr