Την ανησυχία τους εκφράζουν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον πατρινό τύπο για την έξαρση της παράνομης αλιείας πέριξ της Λίμνης Πάπα (λιμνοθάλασσα Αράξου), περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Ράμσαρ και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000.

Ήδη οι δύο βουλευτές κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ερώτηση στην Βουλή, σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την αλιεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την τήρησή του, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που είναι εντός Natura 2000, όπως οι ακτές του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου, Στροφιλιάς,Κυπαρισσιακού και φυσικά η Λίμνη Πάπα.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη σχετικά με την διαφαινόμενη πρόθεσή του να επεκτείνει το εξαιρετικό καθεστώς χρήσης της όλως επιβαρυντικής για το οικοσύστημα βιντζότρατας. Η Ευρωπαική Ένωση και ο 1967/2006 Κανονισμός αποθαρρύνουν τη χρήση αυτού του μέσου και η λειτουργία του γίνεταικατά παρέκκλιση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας μόνο για τρία χρόνια, η πάροδος των οποίων επέρχεται άμεσα.

Επιπλέον, σχετικά με την παράνομη αλιεία στην περιοχή, ρωτούν αν θα θέσει το Υπουργείο σε άμεση εφαρμογή για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας τον συναγερμό alarm zone από τα κατά τόπους λιμεναρχεία και από το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας, ένα αίτημα που συμμερίζονται και οι οικολογικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής μας. Τέλος, ζητούν να χορηγηθεί η σχετική έκθεση με την αντίστοιχη εισήγηση από τοΕλληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), η οποία θα συμβάλλει στον εντοπισμό του προβλήματος στην ακριβή του διάσταση προσδιορίζοντας παράλληλα τυχόν μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.

Πηγή: patrastimes.gr