Η αυξητική τάση των κρουσμάτων εξακολουθεί να ανησυχεί την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη που βρίσκεται σε κλίμα χαλαρότητας των καλοκαιρινών διακοπών. Τόσο στο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Υγείας αναμένουν τα αποτελέσματα στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα για την απόδοση των νέων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Παρά τους εντατικούς ελέγχους και την βροχή προστίμων που πέφτουν σε καθημερινή βάση, μια μικρή ομάδα πολιτών εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται.

Ωστόσο εκείνο που προβληματίζει τους επιδημιολόγους είναι οι εικόνες συνωστισμού που κάνουν συνεχώς τον γύρο του διαδικτύου αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική που ολοένα και μεγαλώνει.

Σκέψεις για περιορισμό των λιτανειών

Η μεγάλη συγκέντρωση των πιστών στις εκκλησίες τον Δεκαπενταύγουστο αλλά όπως και λιτάνευση των εικόνων της Παναγίας, απασχολεί τους επιδημιολόγους που ζητούν την λήψη μέτρων ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα του συνωστισμού, που επικρατούν κάθε χρόνο στην Τήνο, την Πάρο και το Βέρμιο. Την άποψη ότι θα πρέπει να αναβληθούν ορισμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις όπως είναι οι λιτανείες, εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης. «Οι Εκκλησίες, να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν και την ευθύνη του να μην υπάρχει συνωστισμός ή δραστηριότητες που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού.»

Ωστόσο κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την σύμφωνη θέση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία μέχρι στιγμής έχει ακολουθήσει με ευλάβεια τα μέτρα για την προστασία από την Πανδημία, όπως άλλωστε έπραξαν και την περίοδο του Πάσχα. Δεν αποκλείεται να ισχύσει το μέτρο που υπήρξε και για τους επιταφίους που έγινε στο εσωτερικό των εκκλησιών, μόνο που αυτή την φορά οι πολίτες θα είναι παρόντες φορώντας μάσκες. «φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στην εορτή της Παναγίας όλα θα είναι διαφορετικά, τελεία και παύλα. Δεν γίνεται φέτος να εορτάσουμε με λιτανείες, γιατί αν γίνει το ίδιο με πέρυσι, θα έχουμε μια ευρεία διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας» δήλωσε στο «Open» ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν στις τηλεδιασκέψεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους επιδημιολόγους και την υγεία του υπουργείου Υγείας και βέβαια ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται στην χώρα μας η πανδημία.

Πηγή: patrastimes.gr