Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για κρούσματα κορονοϊού σε εκτροφεία βιζόν σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Δανία, και η δήλωση της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν για τη θανάτωση του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν

Οι πεντακόσιοι περίπου εμπλεκόμενοι σχετικά με την εκτροφή μινκ στη Δυτική Μακεδονία, όπως δήλωσε στο “GRTimes.gr” ο υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Μίλτος Καρακουλάκης θα προχωρήσουν σε rapid tests για τον κορονοϊό, ωστόσο, μέχρι στιγμής, από την ιχνηλάτιση που έχει γίνει στους εκτροφείς δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανησυχία.

«Σε πρώτη φάση θα κάνουν τεστ οι 300 άμεσα εμπλεκόμενοι με τα εκτροφεία και σε δεύτερη φάση οι υπόλοιποι 150 βοηθητικοί εργάτες που είναι κυρίως στην τροφοδοσία τροφής και σε μονάδες επεξεργασίας δερμάτων» αναφέρει στο “GRTimes.gr” ο κ. Καρακουλάκης προσθέτοντας ότι τα τεστ θα πραγματοποιηθούν, κατόπιν συνεννόησης και με τον ΕΟΔΥ, στο τέλος της εβδομάδας με αρχές της επόμενης.

Ο ίδιος εξηγεί πως και στα 90 εκτροφεία που υπάρχουν στην Ελλάδα – όλα βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία- η εικόνα που παρουσιάζουν τα μινκ από κλινικής άποψης, είναι καθαρή. «Έχουμε συστάσεις, από τον ΕΟΔΥ, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αλλά και ιδιώτες κτηνιάτρους σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι όσοι εμπλέκονται με τα μινκ, να είναι υπό στενή παρακολούθηση» λέει, κάτι το οποίο ήδη εφαρμόζεται. Υπάρχουν εντολές να παρακολουθείται η κλινική εικόνα των ζώων καθημερινά, «είναι κάτι όμως που το κάνουμε, ούτως ή άλλως, 365 ημέρες του χρόνου» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων.

Μετάδοση του Cluster 5
Σ’ ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στη Δανία, σχετικά με την ανακοίνωση της θανάτωσης των 15 εκατ. μινκ, ο κ. Καρακουλάκης εξηγεί πως η εικόνα είναι διφορούμενη. Έχουν ήδη ξεκινήσει να θανατώνονται μινκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε απόσταση 7,8 χλμ. από τις φάρμες που εντοπίστηκαν κρούσματα, «μέχρι στιγμής, έχουν θανατωθεί περί τα 7 εκατ. ζώα».

Ο δε ιός που βρέθηκε στα ζώα και έχει ονομαστεί Cluster 5, όπως εξηγεί ο κ. Καρακουλάκης, τόσο Έλληνες όσο και Ευρωπαίοι κτηνίατροι, λοιμωξιολόγοι και ο ΠΟΥ καταλήγουν πως η μετάδοσή του δεν συνδέεται με τον άνθρωπο.

Πηγή: patrastimes.gr