Πέντε χιλιάδες οφειλέτες έχουν υποβάλει έως σήμερα αίτηση επαναπροσδιορισμού οφειλών στην πλατφόρμα για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, η οποία τέθηκε σε λειτουργία την 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του imerisia.gr.

Οι «κόκκινοι» δανειολήπτες σπεύδουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, μετά την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να βάλει τέλος στην ασυλία που προσφέρει ο νόμος 3869/2010 λόγω των πολυετών καθυστερήσεων στα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού οφειλών του νόμου 3869/2010 προβλέπει σταδιακές προθεσμίες ανά 15μερο ανάλογα με το έτος υποβολής της αρχικής αίτησης στο δικαστήριο. Η πρώτη προθεσμία λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και αφορά όσους υπέβαλαν αίτηση για υπαγωγή έως το 2014 και η τελευταία στις 31 Μαΐου.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών υπογραμμίζουν ότι, παρότι η συνολική εκτίμηση για τους επιλέξιμους οφειλέτες ανέρχεται στους 70.000, δεν υπάρχουν ακριβή διαθέσιμα στοιχεία για το πόσους οφειλέτες υπάγονται σε κάθε 15νθήμερο. Η απάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες, Τρίτη, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, ότι στις 15 Ιανουαρίου θα βρεθούν εκτεθειμένες στον κίνδυνο του πλειστηριασμού 35.000 πρώτες κατοικίες.

Ο αριθμός αυτός φαίνεται μάλλον υπερβολικός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι -όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές- το 2015 δόθηκε δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση συμπεριλαμβάνοντας στη προστασία και τα χρέη προς το Δημόσιο. «Σχεδόν όλοι οι δανειολήπτες είχαν εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα υποβάλλοντας εκ νέου αίτηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι στο πρώτο 15νθήμερο οι αρμόδιοι κρατούν «μικρό καλάθι» όσον αφορά στους δικαιούχους, εκτιμώντας ότι δεν υπερβαίνουν τους 10.000.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση για την πρώτη ομάδα οφειλετών, καθώς απαιτήθηκε χρόνος για εξοικείωση των δικηγόρων με την πλατφόρμα και, επιπλέον, μεσολάβησαν οι αργίες των γιορτών. Το ζήτημα της παράτασης θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στις επαφές των αρμοδίων με τα κλιμάκια των Θεσμών και η εκτίμηση είναι ότι ίσως δοθεί παράταση η οποία, όμως, δεν θα ξεπερνά τις 2-3 εβδομάδες.

Πηγή: patrastimes.gr