Την τακτική του «στρίβειν δια του συνταγματικού δημοψηφίσματος» φαίνεται ότι ακολουθεί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, που προσπαθεί να αντιμετωπίζει το τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης που αντιμετωπίζει.

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε στην ιδέα ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τους όρους, το χρονοδιάγραμμα ή το περιεχόμενό του.

Η κίνηση έρχεται μετά τη νέα διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης την Κυριακή στο Μινσκ, για τρίτο διαδοχικό Σαββατοκύριακο, προκειμένου να καταγγείλουν την επανεκλογή του Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου, καθώς τη θεωρούν αποτέλεσμα νοθείας.

«Ειδικοί εργάζονται για μια αναθεώρηση»

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, «ειδικοί», ανάμεσά τους δικαστές και το Ανώτατο Δικαστήριο, εργάζονται αυτή τη στιγμή για μια αναθεώρηση του θεμελιώδους νόμου που θα τεθεί στη συνέχεια «σε δημοψήφισμα».

«Θα ήθελα αυτές οι αλλαγές να κάνουν την κοινωνία μας να προχωρήσει μπροστά. Θα επιμείνουμε στις αλλαγές αυτές και θα προτείνουμε τέτοιες αλλαγές στον λαό μας», δήλωσε ο Λουκασένκο σε μια συνάντηση εργασίας.

Ο πρόεδρος δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια για αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, στο οποίο είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν και το οποίο η Μόσχα χαρακτήρισε μια υποσχόμενη διαδρομή για την έξοδο από την κρίση.

Παραδέχθηκε πως η Λευκορωσία διέπεται από ένα «λίγο αυταρχικό σύστημα» και έκανε λόγο για μια ενδεχόμενη δικαστική μεταρρύθμιση.

Όπως είπε, πρόκειται να διασφαλιστεί πως «το σύστημα λειτουργεί χωρίς να συνδέεται με ένα άτομο, περιλαμβανομένου του Λουκασένκο».

Πηγή: patrastimes.gr