Αν όλα πάνε καλά και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν καθυστερήσουν, η έγκριση του ειδικού προγράμματος επιδότησης της εστίασης θα συμπέσει με την επανεκκίνηση του κλάδου.

Αυτά τα 330 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζονται- όχι αδίκως- ως φιλί της ζωής για τις περίπου 35.000 επιχειρήσεις, που υπολογίζεται ότι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη δράση, καθώς θα καλύψουν το κόστος προμήθειας πρώτων υλών για το πρώτο κρίσιμο δίμηνο. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι με το «καλημέρα», μια μικρομεσαία επιχείρηση εστίασης χρειάζεται 2.000- 3.000 ευρώ για να γεμίσει ψυγεία και αποθήκες, ενώ ο λογαριασμός ανεβαίνει αν μιλάμε για εστιατόρια υψηλότερης κατηγορίας ή ακριβότερης κουζίνας, όπως οι ψαροταβέρνες, οπότε το κόστος των πρώτων υλών ανεβαίνει.
Εξαντλούνται τα διαθέσιμα στις επιχειρήσεις της εστίασης

Σύμφωνα με τις κυλιόμενες έρευνες στον κλάδο, αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν εξαντλήσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέχρι να έρθει το «ζεστό» χρήμα από το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να βάλουν πλάτη οι προμηθευτές τους. Από το οικονομικό επιτελείο θυμίζουν, πάντως, ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την Επιστρεπτέα 7, με αυξημένα ελάχιστα ποσά για τους δικαιούχους- ειδικά τις «κλειστές» επιχειρήσεις- ενώ το κονδύλι του 1 δισ ευρώ θα ξεκινήσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των περίπου 300 χιλιάδων δικαιούχων πριν από το τέλος Απριλίου.

Με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις εστίασης «τράβηξαν» περίπου 1 δισ ευρώ από τους προηγούμενους γύρους Επιστρεπτέας, εκτιμάται ότι θα αντλήσουν ρευστότητα κι από αυτόν το γύρο.

Εστίαση: Τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ

Το νέο πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα «μοιράσει» ενισχύσεις σε ποσοστό 7% επί του τζίρου του 2019, με το ανώτατο όριο ενίσχυσης να ορίζεται στις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Το σημαντικό είναι ότι θα καλυφθούν εποχικές επιχειρήσεις αλλά και franchise.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Ο κλάδος οδεύει προς την έξοδο από αυτό το 6μηνο lockdown σαφώς «τραυματισμένος». Οι απώλειες του 2020 σε σχέση με τον δηλωμένο τζίρο του 2019 φτάνουν στα 2,3 δισ ευρώ, ενώ ήδη στο πρώτο δίμηνο του 2021 οι επιχειρήσεις εστίασης «μετράνε» χασούρα 135 εκατ. Ευρώ. Το στοίχημα είναι να μην επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι 8.000 επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν, όπως επίσης ότι οι περίπου 200.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή θα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Όπως παρατηρούν άνθρωποι της αγοράς, το στοίχημα αυτό είναι σύνθετο, καθώς θα εξαρτηθεί κι από το φετινό Τουρισμό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η απουσία επισκεπτών το περασμένο καλοκαίρι από τα νησιά, προκάλεσε «αιμορραγία» άνω του 70% και στις επιχειρήσεις εστίασης…
Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: patrastimes.gr