Ανοικτή επιστολή απέστειλαν οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, προς τον Υπουργό κι Υφυπουργό Υγείας προκειμένου να ενημερωθούν τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για τις ενέργειες που πρόκειται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου για τη στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας στο Νομό.

Στην επιστολή οι βουλευτές επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη διεξαγωγής ανοιχτής τηλεδιάσκεψης στην οποία εκτός από τους Υπουργούς, να συμμετέχουν οι βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ,οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί και λοιποί θεσμικοί φορείς της Αχαΐας, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση της Αχαΐας ,για τις ανάγκες και τις μεγάλες ελλείψεις που αφορούν τα Νοσοκομεία της Πάτρας καθώς και για το τρίτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή μας.

Το δεύτερο κύμα που διανύουμε χτυπάει με σφοδρότητα τη χώρα. Όμως σύμφωνα με προειδοποιήσεις του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουμε την τρίτη φάση ξεσπάσματος της πανδημίας, η οποία βάσει ιατρικών εκτιμήσεων αν δεν ληφθούν έγκαιρα, ικανά κι αποτελεσματικά μέτρα, θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Η επιστολή

“Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Η πανδημία σαρώνει την Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία. Από την 27η Νοεμβρίου ο νομός Αχαΐας ανήκει στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ενώ τα κρούσματα παρουσιάζουν σταδιακή μείωση κατά την διάρκεια του lockdown σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας αυτό δεν ισχύει για την Αχαΐα καθώς ο αριθμός κρουσμάτων covid 19 παραμένει υψηλός.

Οι εργαζόμενοι, οι γιατροί και οι υγειονομικοί της περιοχής ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της περιοχής που όλο αυτό το διάστημα δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, των Νοσοκομείων της πόλης, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, μιλούν για «δημιουργική στατιστική», «σπασμωδικές κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής» και παράκαμψη των στοιχειωδών τεχνικών προδιαγραφών  και επισημαίνουν πως η πανδημία έχει ήδη φέρει στα όριά του το σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή είναι δραματική καθώς σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένο από ασθενείς με Covid-19 με αποτέλεσμα νοσοκομεία να συμπτύσσουν κλινικές ή να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία για να δημιουργήσουν χώρο για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Την Πέμπτη 12.11 οι ΜΕΘ Covid στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, αγγίξαν την 100% πληρότητα (6 στις 6 κλίνες ΜΕΘ Covid ΠΓΝΠ κατειλημμένες, 3 στις 6 στον ΓΝΠ Άγιος Ανδρέας) και δόθηκε προφορική εντολή από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ να ανοίξουν και να λειτουργήσουν εντός ωρών, ως κλίνες ΜΕΘ-Covid και να διατεθούν στο ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ για τη διακομιδή ασθενών από άλλες περιοχές, οι 8 νέες κλίνες της ανακαινισμένης παλιάς ΜΑΦ του ΠΓΝΠ, που βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή, χωρίς καμιά πρόβλεψη για το απαιτούμενο προσωπικό. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα στις 12.11 καταθέσαμε ερώτηση στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα την άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού Αχαΐας, χωρίς όμως να τύχει επίσημης απάντησης από πλευράς Υπουργείου.

Το δεύτερο κύμα που διανύουμε χτυπάει με σφοδρότητα τη χώρα καθώς πανελλαδικά κάθε 15 λεπτά κάποιος πεθαίνει από τον κορονοϊό και τα περιστατικά είναι πιο βαριά. Όμως σύμφωνα με προειδοποιήσεις του ίδιου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουμε την τρίτη φάση ξεσπάσματος της πανδημίας, η οποία βάσει ιατρικών εκτιμήσεων αν δεν ληφθούν έγκαιρα ικανά κι αποτελεσματικά μέτρα, θα είναι ακόμη πιο έντονη.

Με βάση τα ανωτέρω:

Σας καλούμε να διοργανώσετε άμεσα ανοιχτή και δημοσιοποιήσιμη τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν εκτός από εσάς, οι βουλευτές της Π.Ε Αχαΐας , οι δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης , οι διοικητές των νοσοκομείων ΠΓΝΠ “Παναγιά η Βοήθεια”, «Άγιος Ανδρέας» και Ανατολικής Αχαΐας- Αίγιο , οι διευθυντές των ΜΕΘ, λοιπών κλινικών κορονοιου, καθώς και όλοι όσοι φορείς γίνονται κοινωνοί αυτής της ανοιχτής επιστολής. Παρακαλώ επίσης όπως η τηλεδιάσκεψη μαγνητοσκοπηθεί, ούτως ώστε όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν τα λεχθέντα, υλοποιημένα και σχεδιαζόμενα από το υπουργείο σε ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι, όσο είναι η υγεία τους.

Σε αυτή την τηλεδιάσκεψη να ενημερωθούμε όλοι για την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αχαΐα , τις ανάγκες και τις μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά τα Νοσοκομεία Πάτρας καθώς και για το τρίτο στάδιο του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή μας. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα ακούσουμε επίσης τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες και φυσικά τον άμεσο προγραμματισμό σας για την ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας.”

Πηγή: patrastimes.gr