Τα σχολεία στο Ιράν άνοιξαν και πάλι σήμερα για 15 εκατομμύρια μαθητές έπειτα από επτά μήνες που είχαν παραμείνει κλειστά παρά τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.

«Αυτή τη χρονιά επωμιζόμαστε ένα βαρύτερο φορτίο ευθύνης προς τους μαθητές μας», δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος επιθεώρησε το άνοιγμα των σχολείων, σε τηλεδιάσκεψη που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Η παιδεία και η υγεία είναι εξίσου σημαντικές για την κοινωνία, είπε ο πρόεδρος αλλά πρόσθεσε ότι οι γονείς δεν θα είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στο σχολείο.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σήμερα άνοιξαν εκ νέου και οι ιερατικές σχολές για περίπου 50.000 μαθητές.

Πολλοί επαγγελματίες του τομέα υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων στο Ιράν, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού στη Μέση Ανατολή.

Ο δρ Μοχαμάντ Ρεζά Ζαφαργαντί, ο διορισμένος από την κυβέρνηση επικεφαλής του Ιρανικού Ιατρικού Συμβουλίου, ανέφερε σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ότι «η αναπάντεχη απόφαση να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία αναμφίβολα θα οδηγήσει σε αυξημένο φορτίο» για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας της χώρας.

«Όταν εμφανίζεται μια επιδημία, τα σχολεία είναι τα πρώτα που πρέπει να κλείνουν και τα τελευταία που να ανοίγουν», δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στη χώρα αυξήθηκε κατά 110 και έφθασε σήμερα στις 22.154, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 384.666.

Πηγή: patrastimes.gr