“Έχουν περάσει 30 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα που βρέθηκε στο πλευρό των μαθητών στην Πάτρα ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κοντογιαννόπουλου”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, η οποία αναφέρει:.

“Το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα των καταλήψεων του 1990-91 παρά την κρατική και παρακρατική βία και τρομοκρατία οδήγηση την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κων. Μητσοτάκη σε απομάκρυνση του τότε υπουργού Παιδείας Κοντογιαννόπουλου και του αντιεκπαιδευτικού του νόμου. Η νεολαιίστικη εκείνη εξέγερση γέμισε με ελπίδα και αυτοπεποίθηση ένα λαό που δεχόταν την επίθεση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κεφαλαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Δεν σβήνει με τίποτα η ηθική και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, στέλεχος της οποίας ήταν ο αυτουργός της δολοφονίας Γιάννης Καλαμπόκας, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας τότε, όπως και τα άλλα μέλη της δολοφονικής συμμορίας. Η ΝΔ και τα στελέχη της τον υπερασπίστηκαν αμετανόητα, ενώ καθόλου τυχαία ο δικηγόρος του δολοφόνου Μ. Αρβανίτης έγινε βουλευτής της φασιστικής εγκληματικής οργανωσης Χρυσής Αυγής.

Ο Ν. Τεμπονέρας, οι αγώνες και η θυσία του έγιναν σημείο αναφοράς για γενιές αγωνιστών του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Το παράδειγμα του κομμουνιστή εκπαιδευτικού εμπνέει τους αγώνες του σήμερα σε μια συγκυρία διπλής υγεονομικής και οικονομικής κρίσης, που η κυβέρνηση εφαρμόζει την συνολική πολιτική της ΕΕ και των μεγάλων αστικών επιτελείων ώστε αξιοποιώντας την πανδημία να προχωρήσει σε μια σαρωτική επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Όπως και τότε έτσι και σήμερα έχει στο στόχαστρο τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς απέναντι στις οποίες επιτίθεται λυσσαλέα.

Απέναντι στο δόγμα «νόμος και τάξη» και την καταστολή στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων η απάντηση που πρέπει να δώσει η μαχόμενη αριστερά δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από έναν σύγχρονο πολιτικό μαχητικό κίνημα ανατροπής της επίθεσης, υψώνοντας τοίχο απέναντι στην κυβέρνηση με την πάλη μας για τα σύγχρονα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα, για τα κοινωνικά αγαθά, την υγεία, τις δημοκρατικές ελευθερίες!

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες για μόρφωση, δουλειά, υγεία, ειρήνη, ελευθερίες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στη συγκέντρωση τιμής στο Ν. Τεμπονέρα και αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ- κεφάλαιο που διοργανώνουν μαζικοί φορείς το Σάββατο  9 Γενάρη, 6.00 μ.μ, στην Πάτρα, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα», στην πλατεία Βουδ, με όλα με μέσα ατομικής προστασίας.”

Πηγή: patrastimes.gr