Το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών δεν πρόκειται να φέρει αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για τις αλλαγές που θα έρθουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Σε περισσότερες από έξι δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε δε πως ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη ακόμη κι αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες.
Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται «τουριστικά φιλέτα» αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι πχ το Ελληνικό. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν».

Η εικόνα για τις τιμές ζώνης
Για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική:

στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%
στο 21% του συνόλου των ζωνών καταγράφεται μείωση με μέσο όρο μείωσης 14,76%
στο 24% του συνόλου των ζωνών παραμένουν αμετάβλητες.
Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο
Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες η εικόνα είναι η εξής:

για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο
για το 44% προκύπτουν μειώσεις

Πηγή: patrastimes.gr