Υπεγράφη πρόσφατα από τον Δήμαρχο Ερυμάνθου, Θεόδωρο Μπαρή και τον ανάδοχο που αναδείχτηκε μετά τον διαγωνισμό η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Αντιπλημμυρική Προστασία σε οικισμούς του Δήμου Ερυμάνθου», προϋπολογισμού 1.612.000,00 ευρώ.

Αντικείμενο του έργου, το οποίο  χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η κατασκευή αγωγού απορροής ομβρίων συνολικού μήκους 672,50 μ. για την αντιπλημμυρική προστασία του νοτιοδυτικού τμήματος του οικισμού της Χαλανδρίτσας στον Δήμο Ερυμάνθου. Ο αγωγός θα αποτελείται από εγκυβωτισμένους σε σκυρόδεμα άοπλους τσιμεντοσωλήνες διατομής Φ2000 και Φ1600 και θα παραλαμβάνει τα όμβρια ύδατα υφιστάμενων τεχνικών τα οποία θα οδηγήσει στο φυσικό αποδέκτη που αποτελεί το ρέμα της Χαλανδρίτσας.

Η προθεσμία περαίωσης των συμβατικών εργασιών ορίζεται σε οκτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής μετά την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε «πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής για την έδρα του Δήμου μας, την Χαλανδρίτσα που αποτελούσε πάγια διεκδίκηση των κατοίκων. Η προστασία των περιουσιών και η βελτίωση ζωής των δημοτών μας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής, η οποία έχει εντάξει στον σχεδιασμό της κι άλλα αντίστοιχα έργα. Με την κατασκευή του νέου αυτού αγωγού, ένα μεγάλο τμήμα της Χαλανδρίτσας αποκτά αντιπλημμυρική προστασία από το παρακείμενο ρέμα. Αποτελεί αναμφίβολα ένα έργο που συνδέεται με την ασφάλεια και τη ζωή των συνδημοτών μας».

Εντωμεταξύ, η επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, οι δράσεις και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προληπτικά, καθώς και ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ερυμάνθου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θεόδωρος Μπαρής που προεδρεύει στο Σ.Τ.Ο., προχώρησε αρχικά σε απολογισμό της χειμερινής περιόδου, η οποία εξελίχθηκε ομαλά. Από την αρχή της συνεδρίασης επισημάνθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση των Δήμων για την Πολιτική προστασία αφού η σχετική χρηματοδότηση δεν επαρκεί να καλυφθούν οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου για αντιπλημμυρική θωράκιση, πυροπροστασία κ.ά. Επίσης, έγινε αναφορά στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και αντίστοιχο εξοπλισμό για την ανεξάρτητη λειτουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μπαρής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των ενεργειών και των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων τα οποία αποτίμησε ως θετικά, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέβαλλαν και βοήθησαν στη θετική αυτή εξέλιξη (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Υπηρεσίες του Δήμου, Δασαρχείο, κλπ.), ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δημοτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών καθώς και με.

Στη συνέχεια επεσήμανε την αναγκαιότητα σχεδιασμού και λήψης μέτρων και δράσεων Πυροπροστασίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού ξερών χόρτων στα πρανή των δρόμων, αλλά και σε δημοτικούς χώρους, ενώ έχει ξεκινήσει και η συντήρηση των οδών αρμοδιότητας του Δήμου, προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση των πυροσβεστικών και δημοτικών οχημάτων.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, όπως τονίστηκε, καταλυτική κρίνεται η ανταπόκριση των δημοτών στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων και αγροκτημάτων από βλάστηση και εύφλεκτα υλικά, όπως επίσης, και η ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

Επίσης, ο κ. Μπαρής ανακοίνωσε πως ο Δήμος προχώρησε ήδη στην επικαιροποίηση των σημείων συγκέντρωσης, των σημείων υδροληψίας, καθώς και των στοιχείων εθελοντών, ιδιωτών, κλπ.

Τέλος, ανέφερε πως η δημοτική Αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πρόεδρους των Κοινοτήτων ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πρόληψης και της προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Ζώης Μαρτζάκλης, ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Γεωργαντόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος, ο προϊστάμενος της Π.Ε. Αχαΐας, Ιωάννης Μπάφας, από την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Κατσαρός, ο εκπρόσωπος του ΚΕΤΧ, Ταγματάρχης, Παναγιώτης Σιάχος, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Χριστόπουλος, ο Διοικητής 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας, Αντιπύραρχος Αργύρης Φαλίδας, ο προϊστάμενος  Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Χαλ/τσας, Επιπυραγός Παναγιώτης Μανωλόπουλος, ο εκπρόσωπος Δασονομείου Χαλ/τσας, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Ερυμάνθου, Απόστολος Ζγολόμπης.

Πηγή: patrastimes.gr