Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ισχυρά και σταθερά αντισώματα που μπορούν να «παγιδεύσουν» τα σπερματοζώαρια και να επιβραδύνουν την κίνησή τους μέσα στον γυναικείο κόλπο, δρώντας έτσι ως μη ορμονικό γυναικείο αντισυλληπτικό.

Αν και προς το παρόν οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε ζώα (πρόβατα), οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαμ Λάι της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν αισιόδοξοι ότι, μετά από περαιτέρω δοκιμές, τα εν λόγω τεχνητά αντισώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία νέα μέθοδο αντισύλληψης στο μέλλον, χωρίς τα προβλήματα των σημερινών αντισυλληπτικών χαπιών. Οι δοκιμές στα πρόβατα έδειξαν μία αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων άνω του 99,9%, όσον αφορά το «πάγωμα» της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Τα περισσότερα από τα πιο αξιόπιστα σημερινά αντισυλληπτικά είναι ορμονικά, στοχεύοντας σε ορμόνες του γυναικείου σώματος που είναι αναγκαίες για την εγκυμοσύνη. Αν και «δουλεύουν» αρκετά καλά, μπορεί επίσης να έχουν παρενέργειες, όπως ναυτία, ημικρανίες, αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κ.ά. Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τα αντισυλληπτικά χάπια φοβούμενες αυτές τις πιθανές παρενέργειες.

Ως εναλλακτική λύση μερικοί επιστήμονες προωθούν αντισώματα κατά των σπερματοζωαρίων, τα οποία μερικές φορές υπάρχουν εκ φύσεως στις μη γόνιμες γυναίκες. Έως τώρα, πάντως, τέτοια αντισώματα, είτε φυσικά είτε τροποποιημένα και ενισχυμένα στο εργαστήριο, ακόμη δεν έχουν δοκιμαστεί σε γυναίκες.

Τα νέα πολυδύναμα αντισώματα IgC, τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο μέσω του συνδυασμού διαφορετικών φυσικών αντισωμάτων, έχουν τουλάχιστον δεκαπλάσια αποτελεσματικότητα κατά της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, όπως έδειξε η εισαγωγή τους με μορφή διαλύματος στον κόλπο των θηλυκών πειραματόζωων. Αν και μέχρι στιγμής η νέα μέθοδος δεν έχει δοκιμαστεί άμεσα για να δούμε κατά πόσο όντως αποτρέπει τις κυήσεις, αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα από τους ερευνητές, οι οποίοι ήδη αναπτύσσουν ενδοκολπικούς δακτυλίους, μέσω των οποίων θα γίνεται η χορήγηση των αντισωμάτων.

Πηγή: patrastimes.gr