Η Νότια Κορέα επεκτείνει από σήμερα σε όλη τη χώρα την απαγόρευση των δημόσιων ή ιδιωτικών συναθροίσεων άνω των τεσσάρων προσώπων και παρέτειναν την ισχύ των μέτρων κοινωνικής απόστασης που επιβάλλονται στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ξεπέρασε και πάλι τα 1.000.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με αυξημένο επίπεδο μολύνσεων, που οι αρχές αποκαλούν το τρίτο κύμα της πανδημίας, και απότομη αύξηση των θανάτων. Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.020 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 19 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε τους 981 νεκρούς επί συνόλου 64.264 μολύνσεων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι σήμερα 351 (–4 σε σχέση με την προηγουμένη), σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 657 κρούσματα, με έναν αξιωματούχο να εκτιμά ότι η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο, ωστόσο η μείωση του αριθμού τους μάλλον οφειλόταν στο ότι έγιναν λιγότερα τεστ.

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν κάλεσε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ενόψει της έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτά που παρατηρούνται στον εφοδιασμό, στη διανομή και στην αποθήκευση εμβολίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Τον Φεβροουάριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Η Σεούλ σχεδιάζει να αρχίσει εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, ξεκινώντας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους ανθρώπους που θεωρείται ότι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάζουν βαριά μορφή της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν επικρίνεται έντονα για το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει, καθώς η ανοσοποίηση έχει αρχίσει ήδη από τα τέλη του 2020 στις ΗΠΑ, σε κράτη μέλη της ΕΕ και μερικές ακόμη χώρες.

Στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαιώνουν ότι έχει πλέον εξασφαλιστεί αριθμός δόσεων εμβολίων ο οποίος επαρκεί για να ανοσοποιηθούν 56 εκατ. άνθρωποι — ενώ ο πληθυσμός της χώρας είναι 52 εκατομμύρια — κατόπιν συμφωνιών που υπογράφτηκαν με τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες και με τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: patrastimes.gr