«Πρώτο βραβείο αδιαφορίας και ρεκόρ λαθών και παραλείψεων διεκδικεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με τα «σπασμένα» ακόμα μια φορά να τα πληρώνουν οι εργάτες και η πόλη. Αυτή τη φορά, μέσα στον Ιούλιο η Δημοτική Αρχή “ανακάλυψε” ότι δεν επαρκούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για την πληρωμή της νυχτερινής αποζημίωσης των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και αποφασίζει να μεταφέρει τους συμβασιούχους της νυχτερινής βάρδιας στην πρωινή βάρδια», όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του κατά της δημοτικής αρχής, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων.

«Ταυτόχρονα όμως, και καθώς τα οχήματα δεν φτάνουν για να δουλέψουν όλοι το πρωί, μεταφέρει μόνιμους εργάτες από την πρωινή βάρδια στη νυχτερινή γιατί σε αντίθεση με τις πιστώσεις των συμβασιούχων, οι πιστώσεις των μονίμων εργαζομένων επαρκούν για να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για τα νυχτερινά. Να σημειωθεί ότι μετά από ένα χρόνο που υπάρχει έγκριση, δεν έχουν αγοραστεί τα 4 νέα απορριμματοφόρα με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι βάρδιες.

Σα να μην έφτανε αυτό, για να βγουν τα πληρώματα αλλάζουν (μέσα στον Ιούλιο) και τον προγραμματισμό των αδειών «για λίγες μέρες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ώστε να μπορεί να βγει το πρόγραμμα.

Οι δικαιολογίες της διοίκησης για τον «κίνδυνο εργατικού ατυχήματος σε εργαζόμενους που δεν έχει εξασφαλιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία» προφανώς και δεν πείθουν κανένα. Σε περίπτωση ατυχήματος, όπως ήδη έχουν γίνει 7 εργατικά «ατυχήματα» στο Δήμο Ιωαννιτών, η διοίκηση θα πρέπει πρώτα και κύρια να απολογηθεί για το γεγονός ότι ακυρώνοντας 2 διαγωνισμούς, από την ώρα που ανέλαβε, και ένα χρόνο μετά την ψήφιση της νομοθεσίας, ακόμα οι εργάτες δουλεύουν χωρίς τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που προβλέπονται.

Η αδιαφορία όμως της Δημοτικής Αρχής, την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αποδεικνύεται και από το έγγραφο του ΣΕΠΕ (συν.) για την παροχή γάλακτος, η οποία ομοίως έχει σταματήσει από τις 28 Αυγούστου 2019. Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 132 του νόμου 4412/16 θα μπορούσε να μην σταματήσει η παροχή γάλακτος όλο αυτό τον καιρό.

Από αδιαφορία όμως δεν έχει καθαριστεί και τόσο καιρό ο χώρος του εργοταξίου από παλιούς εξοπλισμούς και παλιοσίδερα οι οποίοι μετατρέπουν τον χώρο σε υγειονομική βόμβα για τους εργάτες και για τη λίμνη. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου ζητάμε να καθαριστεί ο χώρος, πληροφορηθήκαμε ότι μόλις χθες βρέθηκε ανάδοχος για τον διαγωνισμό.

Παρά τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες του Συλλόγου και τις συναντήσεις με τα στελέχη της διοίκησης, η αδιαφορία της δημοτικής αρχής με στόχο την ιδιωτικοποίηση, οδήγησε -με τις ΠΝΠ- να γίνουν μόλις 7 προσλήψεις εργατών καθαριότητας, με αποτέλεσμα μόνο στη νυχτερινή βάρδια (28 άτομα) να οφείλονται 946 μέρες άδειας και 332 ρεπό.
Την ίδια στιγμή που τα προβλήματα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, η Δημοτική Αρχή δίνει άδεια στο Δ/ντη Καθαριότητας και καλείται ο αναπληρωτής που ορίστηκε μόλις χθες ( ΑΔΑ ΩΞΜ3ΩΕΩ-4ΦΘ) αφού δηλαδή πρόεκυψε το νέο πρόγραμμα και η αναστάτωση, να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Οι εργολάβοι που έχουν μπει ήδη στις υπηρεσίες δεν ελέγχονται παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες καταγράφουν τα προβλήματα. Το πλύσιμο των κάδων γίνεται πλημμελώς, η αποκομιδή των ογκωδών από τον εργολάβο λίγες μέρες αφού ξεκίνησε σταμάτησε και η διοίκηση ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ

Στο γερανοφόρο όχημα για την αλλαγή των λαμπτήρων γίνεται συντήρηση και καθώς δεν έχει έρθει ακόμα το νέο γερανοφόρο η αλλαγή λαμπτήρων πάλι σταμάτησε. Οι λαμπτήρες του οδοφωτισμού σύντομα θα τελειώσουν και αντί να γίνει νέα προμήθεια, η διοίκηση περιμένει να τελειώσουν για να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να έρθει ο εργολάβος

Οι νέοι συνάδελφοι μας της κοινωφελούς εργασίας έρχονται μέσα στον Αύγουστο και δεν ξέρουμε καν αν έχουν προβλεφθεί ΜΑΠ για αυτούς και πότε θα έρθουν. Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα ακόμα κι αν έρθουν οι νέοι συνάδελφοι της κοινωφελούς εργασίας δεν θα μπορούν να βγουν για δουλειά.

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της Δημοτικής Αρχής έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεχόμενα λάθη και τις παραλείψεις σε όλες τις αποφάσεις. Είτε πρόκειται για τις βάρδιες στην καθαριότητα και τις άδειες, είτε πρόκειται για το συνωστισμό στα ακατάλληλα γραφεία, είτε πρόκειται για την πρόβλεψη αγοράς απλών πραγμάτων όπως άσφαλτο, λάμπες ή χαρτί υγείας

Την ίδια στιγμή όμως, με ταχύτατες διαδικασίες προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην καθαριότητα, τη ΣΕΑ για την αλλαγή των LED, τους ιδιώτες στο πλύσιμο κάδων και στα ογκώδη. Αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή αδιαφορεί για τη λειτουργία των υπηρεσιών γιατί έχει σχέδιο ΠΛΗΡΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της καθαριότητας αλλά και άλλων «προβληματικών
υπηρεσιών» τις οποίες αφήνει να παραπαίνουν

Tο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας, σε έκτακτη συνεδρίασή του εχθές, ημέρα κατά την οποία παρουσιάστηκε το νέο πρόγραμμα της καθαριότητας αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020 και συγκέντρωση στις 10:00πμ στο εργοτάξιο.

Απαιτούμε:

  • ΝΑ μην γίνει καμία αλλαγή στις βάρδιες της καθαριότητας. Να δοθούν οι άδειες του καλοκαιριού όπως είχαν προγραμματιστεί.
  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μονίμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες
  • ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσει η παροχή γάλακτος – ΜΑΠ
  • ΑΜΕΣΑ να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του εργοταξίου.
  • Να αξιοποιηθούν τα δεκάδες ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο Ιωαννιτών ή να εξευρεθούν νέοι χώροι για να στεγαστούν οι υπηρεσίες σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, επαρκώς αεριζόμενους, με διαμορφωμένους χώρους για την υποδοχή κοινού.»

Πηγή: patrastimes.gr