“Μπροστά στις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης για τις σημερινές δραματικές εξελίξεις με την πανδημία, που άφησε αθωράκιστο εδώ και εννέα μήνες το δημόσιο σύστημα υγείας, την ίδια ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και δεκάδες άνθρωποι χάνουν καθημερινά τη ζωή τους”, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», καλεί τους αγρότες της περιοχής, με όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, να λάβουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών εργατικών σωματείων την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας της υγείας, όπως εξηγεί στην ακόλουθη ανακοίνωση που εξέδωσε:

“Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας και παράλληλα αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να δοθούν λύσεις εδώ και τώρα.

Ως ΔΣ, με αγωνία παρακολουθούμε και την κατάσταση που επικρατεί με τα ζητήματα Υγείας και στο Νομό μας. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της Αχαΐας (Ρίο, Αγ. Ανδρέας, Αιγίου, Καλαβρύτων), έφτασαν στα όρια τους, ενώ το Νοσοκομείο Θώρακος, που έκλεισε με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης, παραμένει κλειστό. Και στο νομό μας αν και λειτουργούν ιδιωτικά Νοσοκομεία και θεραπευτήρια, δεν υπάρχει καμιά, ούτε καν, σκέψη για επίταξή τους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης, που ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν αναμενόμενο, έχει αφήσει «γυμνά» τα νοσοκομεία μας από κρεβάτια και προσωπικό, ενώ ακόμη και για την επίταξη κλινών, επικαλείται την κοινωνική ευαισθησία των κλινικαρχών. Οι τελευταίοι αν και θησαυρίζουν, κάνουν λόγο, ακόμη και αυτή την ώρα, για κόστος νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό, αρνούμενοι να τους νοσηλεύσουν!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία σε ένα σύστημα Υγείας γυμνό και αθωράκιστο που εκφράζεται και στο Νοσοκομείο του Αιγίου. Παράλληλα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε κλάδους και χώρους δουλειάς που δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα, που είναι εστίες μετάδοσης. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μικρούς επαγγελματίες, που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του λουκέτου. Τις λαϊκές οικογένειες που βλέπουν να μπαίνουν στο στόχαστρο τα σπίτια τους και οι περιουσίες τους για να σωθούν άλλη μια φορά οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν νέα μέτρα καταστολής, καθώς και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης. Αντιμετωπίζουν διαχρονικά με αυταρχισμό και καταστολή τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις μας και τώρα βρήκαν ως πρόσχημα την πανδημία. Συνεχίζουμε αγωνιστικά. Με αφορμή την απεργία στις 26 Νοέμβρη, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, να αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να απαιτήσουμε λύσεις εδώ και τώρα.

Απαιτούμε:

  • Να γίνουν ΤΩΡΑ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθεί ΤΩΡΑ ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και στην Αχαΐα, χωρίς αγορά υπηρεσιών από τους κλινικάρχες. Να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν νέες ΜΕΘ. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Να λειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, με έξοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με όλο το απαραίτητο νοσηλευτικό, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Να εξοπλιστούν και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο. Θέλουμε Υγεία που δεν θα είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα για όλους, σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα μπορεί σχεδιασμένα να αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες.
  • Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους π.χ. (κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, παραγωγούς λαϊκών αγορών κλπ.). Όταν την ίδια ώρα «μπουκώνονται» με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές.
  • Άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς οινοποιήσιμων σταφυλιών, που είδαν 30% πτώση στην παραγωγή τους και 40% μείωση στην τιμή των προϊόντων τους. Τα μέτρα που πήρε το υπουργείο για “πράσινο τρύγο” και “απόσταξη κρίσης”, εξυπηρέτησαν μόνο τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης στους λεμονοπαραγωγούς που βλέπουν τις τιμές στα λεμόνια να καταρρέουν, ενώ συνεχίζονται οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες. Καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς για την ζημιά που προκάλεσε ο καύσωνας του Μαΐου, την περίοδο της ανθοφορίας σε ποσοστό έως και 100% σε κάποιες περιοχές.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωσή μας. Μείωση κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα. Άμεση μείωση 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, κτηματολόγιο,  ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.α.) Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού και λόγω της κλιματικής αλλαγής, που να αποζημιώνει άμεσα και δίκαια για κάθε αγροτικό προϊόν, σε ποσοστό 100% τους πληγέντες αγρότες- παραγωγούς και κτηνοτρόφους.
  • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
  • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες – κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.
  • Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, δεν θα φορτώσουν ξανά στις πλάτες μια ακόμα οικονομική κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ!

Πηγή: patrastimes.gr