Σταδιακά θα πιστωθούν οι αυξήσεις από το νόμο Βρούτση σε νέους συνταξιούχους και σήμερα θα καταβληθούν στην πρώτη ομάδα συνταξιούχων μαζί με τη σύνταξη του Μαρτίου οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις μετά από ένα χρόνο αναμονής. Οι αυξήσεις απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Το πρώτο «κύμα» αυξήσεων αφορά τις νέες συντάξεις του δημοσίου. Οι πρώτοι που θα πληρωθούν είναι 600 εν αναμονή συνταξιούχοι του δημοσίου, κυρίως ένστολοι. Οι εν λόγω συνταξιούχοι εκτός από την αυξημένη σύνταξη θα λάβουν και αναδρομικά από το μήνα της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Ωστόσο οι αυξήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 30 ευρώ καθώς οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν με 35ετία.

Η επόμενη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις πιθανόν στο τέλος Μαρτίου αριθμεί 2.500 συνταξιούχους του δημοσίου οι οποίοι έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη τους σύνταξη.

Πάντως όλες οι νέες συντάξεις του δημοσίου που θα πληρώνονται από τώρα και στο εξής για πρώτη φορά και θα αφορούν αιτήσεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς ετοιμάστηκε το σχετικό λογισμικό.

Τι γίνεται όμως με τη μεγάλη μάζα των υπόλοιπων συνταξιούχων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις πριν από το 2019 η είναι παλαιοί συνταξιούχοι;

Oι εν λόγω δικαιούχοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 200.000 και δεν αναμένεται να πληρωθούν πριν από το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται αναδρομικά τουλάχιστον 20 μηνών καθώς ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 αλλά τα αναδρομικά «τρέχουν» από τον Οκτώβριο του 2019 με τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, πρέπει να προηγηθεί η ετοιμασία λογισμικού για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος για τους παλαιούς συνταξιούχους προκειμένου να ξεκινήσει ο επαναυπολογισμός του μεγάλου πλήθους των συντάξεων.

Σταδιακά οι πληρωμές και στους συνταξιούχους που εργάζονται

Σταδιακά θα γίνονται οι αναπροσαρμογές των συντάξεων για τους συνταξιούχους που δουλεύουν, καθώς δικαιούνται μικρότερη περικοπή – κατά 30% και όχι κατά 60% – και μάλιστα αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020. Αύριο με τις συντάξεις του Μαρτίου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά 12 μηνών σε 140 συνταξιούχους του δημοσίου. Αλλοι 400 συνταξιούχοι του δημοσίου θα πιστωθούν τα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου με τις συντάξεις Απριλίου αναδρομικά 13 μηνών. Επίσης όλοι όσοι αναλάβουν εργασία από εδώ και πέρα θα πληρώνονται την σύνταξή τους με περικοπή 30%.

Πηγή: patrastimes.gr