Από σήμερα το βράδυ, μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου, ξεκινά η πίστωση των αναδρομικών σε 1 εκ. συνταξιούχους. Πρώτοι κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι-μισθωτοί των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε μονό αριθμό…

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή πυροδότησε νέο κύμα προσφυγών.

-Αφενός του 1,4 εκ. χαμηλοσυνταξιούχων που έχουν αποδοχές έως 1.000 ευρώ το μήνα και οι οποίοι αποκλείστηκαν από τα αναδρομικά. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιστρέψει τα Δώρα (800 ευρώ καθένα εκ των 2,5 εκ. συνταξιούχων του 2012).

-Αφετέρου των συνταξιούχων του Δημοσίου οι οποίοι θα πάρουν περίπου το 60% των αναδρομικών του ιδιωτικού τομέα καθώς το υπουργείο Εργασίας επέλεξε να τους καταβάλει μόνο τις περικοπές 5%-20% πάνω από τα 1.000 ευρώ (νόμος 4093/2012) και όχι για τις άλλες περικοπές του νόμου 4051/2012 καθώς η κυβέρνηση θεωρεί οτι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα τις βρει… σύννομες.

Αναφορικά με τα αναδρομικά στους κληρονόμους περίπου 150.000 θανόντων συνταξιούχων, αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ τον επόμενο μήνα. Ακολούθως θα πρέπει να καταθέσουν δικαιολογητικά για την απόδοση των αναδρομικών.

Επισημαίνεται ότι συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις για τα έτη 2015 και 2016 θα πρέπει να κάνουν όσοι λάβουν αναδρομικά προκειμένου να αποφύγουν φορολογική επιβάρυνση 32% και 42% , ανάλογα με το συνολικό ύψος των εισοδημάτων (συν την Εισφορά Αλληλεγγύης). Και αυτό γιατί τα αναδρομικά δεν θα φορολογηθούν κατά την απόδοση (καταβολή), ωστόσο θα αθροιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα…

Σε αυτό το κλίμα ήδη χθες πέντε ομοσπονδίες συνταξιούχων (ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, Αγροτικής Τράπεζας, Αστικών Συγκοινωνιών, Ενιαίος Σύνδεσμος Συνταξιούχων) κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Εργασίας & του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και ζητούν από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, «να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους».

Οι ημερομηνίες ανά κατηγορία συνταξιούχου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα πιστωθούν τα αναδρομικά ανά κατηγορία συνταξιούχου:

  • Σήμερα το βράδυ (με ημερομηνία Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020), θα καταβληθούν τα αναδρομικά, καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2020, ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ , τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Πηγή: patrastimes.gr