Με σημαντικές καινοτομίες ξεκινά στις 25 Ιουλίου τις εκδηλώσεις του το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος, τονίστηκε ότι το φεστιβάλ, είναι μεν προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες, λόγω Covid-19, ωστόσο διατηρεί τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Οι καινοτομίες αφορούν στις συνεργασίες και συμπαραγωγές με σημαντικούς πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας, στην καθιέρωση δωρεάν παραστάσεων, εκπαιδευτικών και διαδραστικών εκδηλώσεων και στη σύνδεση των πολιτιστικών δράσεων με τα μνημεία της Ολυμπίας. Με την υποστήριξη του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, τη συνεργασία του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, κ. Δημήτρη Κωσταριά, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, όλων όσων ασχολούνται επαγγελματικά με τον Πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή και σε συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς (και όχι μόνο) φορείς, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να γίνει μοντέλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και να αποκτήσει ταυτότητα αντάξια της ιστορίας του τόπου. H πανδημία δεν επέτρεψε μια ιδανική προετοιμασία για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τέθηκαν όμως οι βάσεις του σχεδίου, επενδύοντας στις υποδομές, στην εύρεση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού και στη βελτίωση – ανάδειξη των χώρων του θεάτρου Φλόκα.

Στόχος οι διεθνείς παραγωγές

«Το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, πρέπει επιτέλους να γίνει διεθνές», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, ανοίγοντας τη συνέντευξη: «Στόχος μας είναι, την επόμενη χρονιά να έχουμε διεθνείς παραγωγές και, ταυτόχρονα, να προσθέσουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια, με δράσεις μέσα στην πόλη, με τους πολίτες να έχουν ενεργό συμμετοχή, κάτι που μπορεί να είναι και το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Φέτος προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις του και, παρά τη δύσκολη συγκυρία, δεν θα υπολειπόμαστε ούτε σε ποιότητα ούτε σε καλλιτεχνική αξία. Ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της νέας αρχής που κάνουμε είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο Θοδωρής Αμπαζής για εμάς αποτελεί εγγύηση και η αλλαγή σελίδας θα γίνει μαζί του. Θέλουμε να δώσουμε μία νέα πορεία, στο Δήμο γενικότερα και νομίζω ότι το έργο μας, μέχρι τώρα, ορίζει τα πρώτα ασφαλή βήματα αυτής της πορείας. Το φεστιβάλ μπορεί να προσθέσει κάτι θετικό στην πολιτιστική ζωή του τόπου και στην μεγάλη, στην παγκόσμια αξία της Ολυμπίας. Είμαστε εδώ και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να το καταφέρουμε. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, που για ακόμα μία φορά είναι παρούσα, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Κοροβέση. Δείχνει την σημασία που δίνει στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ολυμπίας, στην αυτοδιοίκηση γενικότερα, στον πολιτισμό, μέσα και από το φετινό φεστιβάλ».

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού, κ. Νίκος Κοροβέσης, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι πρέπει να παράξουμε πολιτισμό γιατί η Αρχαία Ολυμπία είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό. Τουρισμός και πολιτισμός ισούται με Αρχαία Ολυμπία. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε το βλέπουμε και ως προσπάθεια ανασύστασης και βοήθειας στην τοπική οικονομία. Δίνουμε κίνητρο σε τουρίστες Έλληνες ή ξένους να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία, γιατί πραγματικά είναι η πρωταγωνίστρια στα πολιτιστικά δρώμενα, δίνει την πολιτιστική ταυτότητα όλης της περιφέρειας. Σε αυτή την προσπάθεια ο περιφερειάρχης μας Νεκτάριος Φαρμάκης και εγώ προσωπικά είμαστε παρόντες, δίπλα στο Δήμαρχο, δίπλα στους πολίτες της αρχαίας Ολυμπίας».

Πηγή: patrastimes.gr