Οριστικά έκπτωτη από τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται πως θα παραμείνει η Βασιλική Θάνου.

Στην απόφαση να απορρίψουν τις κύριες προσφυγές τόσο της κα Θάνου όσο και 3 πρώην μελών του ΔΣ της Επιτροπής κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην τελευταία τους διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι ανώτατοι δικαστές κατά πλειοψηφία φέρονται να ενέκριναν τόσο τις αποφάσεις απομάκρυνσης των 4 από την ανεξάρτητη αρχή, όσο και αυτές που προχώρησαν στο διορισμό των διαδόχων τους.

Εκτός από την πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Β.Θάνου, στο ΣτΕ είχαν καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης των αποφάσεων αποπομπής τους από τα αξιώματα που κατείχαν, η πρώην αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου και δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς.

Υποστήριζαν ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώθηκε με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας.

Οι προσφυγές είχαν συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον περασμένο Φεβρουάριο, με παρούσα στο ακροατήριο την κα Θάνου.

Οι δικηγόροι των 4 υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις αντικατάστασης τους είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στο Ενωσιακό δίκαιο.

Επιπλέον έκαναν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.
Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθός νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης, αναμένεται να δημοσιευθούν με το νέο δικαστικό έτος.

Πηγή: patrastimes.gr