Την ενοχή του στην υπόθεση της διακίνησης του φορτίου του «λευκού θανάτου» με το πλοίο «Noor 1» παραδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή, στην απολογία του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά ο βασικός κατηγορούμενος Ευθύμιος Γιαννουσάκης, στη βίλα της πρώην συζύγου του οποίου και σε αποθήκη στο Κορωπί βρέθηκε μεγάλο μέρος των 2,1 τόνων ηρωίνης.

«Δηλώνω την ενοχή μου όπως έκανα από την πρώτη στιγμή, όπως έκανα στην αρχική μου κατάθεση και στον πρώτο βαθμό.

»Σας δηλώνω ότι θέλω να με καταδικάσετε για ό,τι έχω κάνει και να υπολογίσετε την όλη συμπεριφορά μου» ανέφερε ξεκινώντας την απολογία του.

Και συνέχισε:

«Τη μέρα που παραδόθηκα και με συνέλαβαν και δηλώνω άγνοια για τα ναρκωτικά, σας δήλωσε ο κ. Κατσούλης (σ.σ. ο λιμενικός που προΐστατο των ερευνών) ότι στοχευμένα τους έδωσα το Noor σε 24 ώρες».

Στη σημείο αυτό τον διέκοψε η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στην ανακρίτρια δεν είπατε την αλήθεια…

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Στην πρώτη κατάθεσή μου στη Φιλοθέη ήμουν ξαφνιασμένος και δεν ήξερα τι συνέβη. Συνδύασα το γεγονός ότι είχε πάει ο Καρτσώνης (σ.σ. ο συγκατηγορούμενός του, ιδιοκτήτης αποθήκης την οποία θα νοίκιαζε ο Γιαννουσάκης). Δεν είχα απολύτως καμία επαφή με το σπίτι.

Τα ρίχνει στον Μπουρδούβαλη

«Πέρα από το «πηγαίνετε στο Noor» ζήτησα την προστασία τους για να τους βοηθήσω».

Ως προς τον ναυλωτή του πλοίου και ως προς το ποιος είχε γνώση για τα ναρκωτικά, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κατονόμασε τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Μπουρδούβαλη.

«Εξήγησα στην ανακρίτρια ότι ναυλωτής είναι ο κ. Μπουρδούβαλης και ότι δεν θα μπορούσα να πω τίποτα παραπάνω θέτοντας σε κίνδυνο έμενα. Ο βασικός λόγος που εδόθη ήταν να συνδέσω τον Μπουρδούβαλη με τα ναρκωτικά».

Μάλιστα υποστήριξε πως ο Μπουρδούβαλης είχε βάλει άτομα κατά την προφυλάκισή τους στη φυλακή για να τον μαχαιρώσουν.

Ως προς τα ναρκωτικά υποστήριξε:

«Ο κ. Μπουρδούβαλης μου ζήτησε να μεταφέρω ναρκωτικά».

Ρίχνει ευθύνες στον λιμενικό για την εμπλοκή Μαρινάκη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιαννουσάκης στον ρόλο του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη και στις μυστικές καταθέσεις που έδωσε ο ίδιος, με βάση τις οποίες έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του.

Αναφέρει σχετικά:

«Στις 23-7-2015 γίνεται μια μυστική κατάθεση. Έρχεται ένας λιμενικός με άλλη ατζέντα για λαθρεμπορία και άλλα. Λέω για τον Μπουρδούβαλη, αλλά δεν με αφήνει…

»Εκεί αρχίζω να παραξενεύομαι. Τον ενδιέφερε ποιοι έκαναν λαθρεμπόριο στο Ντουμπάι ή μεταφέρουν λεφτά στα αεροδρόμια. Ξαφνιάζομαι.

»Στις 7-8-15 έρχεται ξανά ο ίδιος λιμενικός θυμωμένος γιατί δεν ικανοποιώ την ατζέντα του. Υπάρχει παρακράτος που πρέπει να τα βάλω. Θέλω να δώσω τους χρηματοδότες και δεν θέλουν».

Όπως είπε, ο μοναδικός τρόπος για να το αποδείξει ήταν να ηχογραφήσει τον λιμενικό.

Μάλιστα προσκόμισε στο δικαστήριο απομαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τον λιμενικό.

Σε αυτή τη συνομιλία που διάβασε στο δικαστήριο, ο λιμενικός φέρεται να αναφέρει: «Μου λέει ότι ο άσος λέγεται «χοντρός»… Σε αυτό το περιβάλλον εγώ προσπαθώ να δώσω τους χρηματοδότες».

Ο Γιαννουσάκης διάβασε και δεύτερο απόσπασμα συνομιλίας του με τον λιμενικό να φέρεται να λέει:

«»Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή… Είσαι ένα πιόνι… Θα σε γαμήσουν και θα σε πετάξουν στα σκουπίδια».

»Αυτός είναι ο προανακριτικός υπάλληλος για να του δώσω τους χρηματοδότες».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν τα δώσατε στην ανακρίτρια;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Γιατί είχα τρία κανάλια απ’ έξω…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ποιο ασφαλές για εσάς και τη Δικαιοσύνη θα ήταν να πάτε στην ανακρίτρια και να πείτε ό,τι έπρεπε να πείτε. Τι σας έκανε να τα πείτε αυτά και να τα ηχογραφείτε;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Στην ανακρίτρια είπα όσα μπορούσα να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο πρώτο δικαστήριο πήγατε να τα πείτε;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Δεν μπορούσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Στο πρώτο δικαστήριο η απολογία μου έπρεπε να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτά που είχα πει. Μου πρότειναν να κάνω αυτό και δεν είχα λόγο να πω όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν είπατε τίποτα στον πρώτο βαθμό;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Έχω δώσει αρμοδίως τους χρηματοδότες και τα στοιχεία τους και ο κ. Φίλιας είχε πει να μην καταθέσω στο δικαστήριο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο συνήγορός του κ. Φίλιας, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία για τους χρηματοδότες (σ.σ. με βάση μυστική του κατάθεση) δόθηκαν στους δικαστές μετά την απολογία του κατά τη διαδικασία ανακοίνωσης των ποινών από το δικαστήριο.

Σε άλλο σημείο ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης κατηγόρησε τον λιμενικό στον οποίο κατέθεσε σε βάρος του Μαρινάκη πως του ανακοίνωσε ότι «υπάρχει συμβόλαιο θανάτου από συγκατηγορούμενό μου καθ’ ότι θα με αφήσουν εκτεθειμένο».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως υπέβαλε μηνύσεις σε βάρος του λιμενικού, ο οποίος έχει κληθεί για εξηγήσεις στο Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού.

Μάλιστα στο δικαστήριο ο Γιαννουσάκης προσκόμισε την κλήση του λιμενικού ότι «ο Χριστοφορίδης ασκεί φορτική πίεση κατ΄αυτού κατά παράβαση καθήκοντος ως προανακριτικού υπαλλήλου για να προκαλέσει βλάβη στον Ευάγγελο Μαρινάκη ως ύποπτο για διακίνηση ναρκωτικών».

Και συμπλήρωσε:

«Συνεργάστηκα με τους λιμενικούς και σε άλλη δουλειά ναρκωτικών, 20 τόνους».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρχε αποτέλεσμα;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Δεν ήθελαν. Ο Χοντρός ήταν το θέμα.

Μου είχε πει ο Χριστοφορίδης ότι αν μιλήσεις ή καταθέσεις θα πάνε ανώνυμα σε αυτούς που έχεις κατονομάσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι πραγματικές καταθέσεις;

ΓΙΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ: Ναι αλλά της άλλης ατζέντας, για το λαθρεμπόριο.

Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα τις επισκέψεις λιμενικών στη φυλακή όπου κρατούνταν όπου έδωσε σειρά καταθέσεων.

Επίσης αναφέρθηκε στην παρουσία και της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά Ειρήνης Τζίβα στη φυλακή για τρεις ώρες.

«Η προϊσταμένη δεν ήταν μέσα στους εκβιασμούς» ανέφερε.

Αρνείται το σημείωμα στον αεραγωγό

Αναφερόμενος στο σημείωμα που βρήκε ο μεσεγγυούχος του πλοίου κ. Αντωνάτος που αναφέρεται στον ίδιο, ο Γιαννουσάκης το αμφισβήτησε, υποστηρίζοντας:

«Εγώ πιστεύω αυτό το χαρτί είχε ξεκινήσει να γίνει πολύ δύσκολη η θέση μου, δίνοντας μου μοναδικό μέσο να υλοποιήσω την ατζέντα τη δεύτερη.

»»Η μοναδική σου λύση είναι ο Χοντρός» μου είπε ο ανακριτικός υπάλληλος. Υποδεικνύει σε ερώτηση που θα σου κάνω…».

Στο σημείο αυτό έδωσε και άλλο απόσπασμα συνομιλίας του με τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη, ο οποίος φέρεται να του αναφέρει πως ο κατηγορούμενος Αιμίλιος Κοτσώνης «δεν θα έκανε τίποτα αν δεν ήξερε ο χόντρος». «Εγώ στον Καμμένο είπα για τον Μπουρδούβαλη. Εμένα δεν μου μίλησε ποτέ αυτός και μου λέει είναι μπλεγμένος. Μου υποδεικνύει τι θα πω ακριβώς».

Ρίχνει τις ευθύνες για τα ναρκωτικά σε συγκατηγορούμενους

Ως προς το φορτίο της ηρωίνης που βρέθηκε στη βίλα στη Φιλοθέη και στην αποθήκη στο Κορωπί, έριξε τις ευθύνες στους συγκατηγορουμένους του, τότε υπάλληλό του Λάγιο και τον ιδιοκτήτη της αποθήκης Καρτσώνη.

Ο Γιαννουσάκης υποστήριξε:

«Εγώ δεν την έκανα τη Φιλοθέη. Καταδικάστηκα με τις πιθανότητες, όχι με τα στοιχεία για τη βίλα. Δεν μπορεί δύο άτομα να λένε ότι έβαλα ναρκωτικά στο παιδί μου. Δεν μπορεί να κλαίει μπροστά σας για τον γιο μου. Δεν το έκανα εγώ, δεν το έκανε η μάνα του και το έκανε αυτός; Αυτό που έκανε δείχνει έναν άνθρωπο αδίστακτο. Στη φυλακή ισόβια θα έβαζε τη μάνα του παιδιού. Έπιασα 50 ανθρώπους στη βίλα και να μη με έχει δει κανείς;».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του δέχεται ότι έκανε ναυτιλιακές διευθετήσεις στο Noor 1, αλλά δεν… άγγιξε τα ναρκωτικά.

«Θα έπρεπε να είμαι ένας μπούφος. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι υπήρχαν ναρκωτικά και θα ζητούσα να βάλουν σκάλα (σ.σ. το είχε ζητήσει από τον συγκατηγορούμενό του Καρτσώνη). Πίστευα ότι δεν υπήρχαν. Δεν τα ακούμπησα. Εγώ λειτούργησα όπως είχα δεσμευτεί ότι «θα κάνεις σαν να μην υπάρχουν ναρκωτικά». Λέτε να πήγαινα να σουλάτσαρα στο καράβι και να υπήρχαν ναρκωτικά; Αν ήξερα για τα ναρκωτικά, προφανώς δεν θα λειτουργούσα έτσι» υποστήριξε.

Ως προς τη σχέση του με τον συγκατηγορούμενό του Αιμίλιο Κοτσώνη (σ.σ. έμπορο πολυτελών αυτοκινήτων, τότε στέλεχος του Ολυμπιακού και συνεργάτη της εταιρείας Capital του Β. Μαρινάκη), είπε πως το 2012 είχε κάνει μια επαγγελματική πρόταση να δημιουργήσουν μια εταιρεία ο Γιαννουσάκης, ο Κοτσώνης και οι πρώην ιδιοκτήτες του Noor 1 Φάρος και Τζανετής, την GFTK, με ποσοστά 60% οι Γιαννουσάκης-Κοτσώνης και 40% οι Φάρος-Τζανετής.

Όμως η εταιρεία αυτή δεν δημιουργήθηκε τελικά.

Ως προς τον Χαμούντα (σ.σ. συνομιλίες του οποίου διαπιστώθηκαν με το δορυφορικό τηλέφωνο του πλοίου), παραδέχθηκε ότι είχε συνεργασία μαζί του ως προς τη ναυτολόγηση πληρωμάτων. Μάλιστα είχε δώσει το όνομα του Χαμούντα σε ένα από τα πλοία του.

zougla.gr

Πηγή: patrastimes.gr