Προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας συνυπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος. Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, η Προγραμματική Σύμβαση υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρόντος και του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας Γιώργου Κελαϊδίτη, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο Ι. ναός της Αγίας Παρασκευής της Χαλκίδας, κηρύχθηκε το 1921 ως «προέχον βυζαντινό μνημείο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, είναι το σημαντικότερο σωζόμενο μεσαιωνικό μνημείο της πόλης και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της περιόδου της Φραγκοκρατίας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της συνοικίας «Κάστρο» της Χαλκίδας, η οποία αποτελούσε ως τις αρχές του 20ου αι. οχυρωμένο τμήμα της μεσαιωνικής και νεώτερης πόλης. Το μνημείο αποτελεί σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και η παρέμβαση κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το συγκρότημα θα καταστεί ασφαλές επισκέψιμο μνημείο και πλήρως λειτουργικό, ανακτώντας το μνημειακό του χαρακτήρα.

Το έργο «Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας» με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα υλοποιηθεί με επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: patrastimes.gr