Διαπραγματεύσεις για την Ειρηνική Λύση του Πολέμου στην Ουκρανία

Διαπραγματεύσεις για την Ειρηνική Λύση του Πολέμου στην Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψή του στο Καζακστάν, υπογραμμίζει την υποστήριξή του σε μια ειρηνική διάσκεψη που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), το ποσοστό των Γερμανών που προτιμούν τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έχει φτάσει το 77%.

Σε αντίθεση με αυτή τη στάση, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχωρά σε επιτάχυνση της σύγκρουσης, ζητώντας αμερικανικούς πυραύλους Atacms και βρετανικούς Storm Shadows, με στόχο να πλήξει βαθιά την Ρωσία. Ο Ζελένσκι φαίνεται να επιθυμεί μια γενικευμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο πριν τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενος μια απομάκρυνση της Αμερικής από την κρίση στην Ουκρανία.

Ο σκεπτικισμός για μια στρατιωτική λύση ενισχύεται, καθώς η Ουκρανία δεν διαθέτει ούτε τους απαραίτητους στρατιώτες ούτε τα όπλα για να επανακαταλάβει τα κατεχόμενα εδάφη. Πολλοί Ουκρανοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα παρά να συμμετάσχουν σε πολεμικές προσπάθειες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ στον Λευκό Οίκο, ανέβαλε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρήση μεγάλου βεληνεκούς δυτικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον ρωσικών στόχων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προθέσεις του Ζελένσκι, ο οποίος ολοένα και περισσότερο φαίνεται απομονωμένος.

Η χρήση των πυραύλων που ζητά ο Ζελένσκι θα απαιτούσε την υποστήριξη περίπου 30 δορυφόρων του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα καθιστούσε την Ουκρανία απλώς τη βάση εκτόξευσης για ρωσικούς στόχους. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνη κλιμάκωση, έχοντας ως αποτέλεσμα την υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής» για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι αν η Δύση εγκρίνει τη χρήση τέτοιων όπλων σε ρωσικό έδαφος, θα προκαλούσε πόλεμο κατά της Ρωσίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι, ποιος θέλει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτός ίσως από τον Ζελένσκι;

Πηγή: naftemporiki.gr