Εκρηκτική Κλιμάκωση του Πολέμου Ιράν Ισραήλ και οι Γεωπολιτικές Συνέπειες

Εκρηκτική Κλιμάκωση του Πολέμου Ιράν Ισραήλ και οι Γεωπολιτικές Συνέπειες

Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ έχει εντείνει τους φόβους για μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών στη Μέση Ανατολή. Καθώς οι αποκαλούμενοι «πληρεξούσιοι» του Ιράν, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν υποστεί σοβαρές ήττες από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις, το Ιράν είναι πλέον μόνο του στη διεκδίκηση του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ.

Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει το Ιράν, που ποτέ δεν έχει σταματήσει να προβάλλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, να αναλάβει δράση στην πράξη. Οι επιθέσεις με 181 πυραύλους, ορισμένοι από τους οποίους διέσπασαν το «Σιδηρούν Θόλο» της ισραηλινής αεράμυνας, αποτυπώνουν αυτήν την ανάγκη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να απαντήσει πιο αποφασιστικά σε αυτήν την πρόκληση, σε σχέση με τις προηγούμενες επιθέσεις που ανέχθηκε.

Πολλά εξαρτώνται από την αμερικανική στρατηγική και, χωρίς την άμεση υποστήριξή τους, η εκδήλωση ενός ολοκληρωτικού πολέμου δεν θεωρείται εφικτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, δεν δείχνουν πρόθυμες να εμπλακούν σε μια νέα σύγκρουση, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να απορρίπτει την ιδέα μιας στρατιωτικής επέμβασης για την εξουδετέρωση των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να επιθυμεί μια αλλαγή στο καθεστώς στην Τεχεράνη, ελπίζοντας ότι θα συμβεί από μόνο του.

Η ιδέα ενός ολομέτωπου πολέμου μεταξύ Ιράν και Ισραήλ είναι, ωστόσο, απίθανη, είτε λόγω των γεωγραφικών περιορισμών είτε λόγω της έλλειψης στρατηγικών πόρων εκ μέρους του Ισραήλ. Παρά την τεχνολογική υπεροχή του, το Ισραήλ δεν μπορεί να διατηρήσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς σημαντική υποστήριξη, και είναι πιθανό να προχωρήσει σε περιορισμένες στοχευμένες ενέργειες.

Η πιθανότητα μιας άλλης κίνησης επίδειξης δύναμης από το Ισραήλ, ίσως και κατά του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, εντείνει το κλίμα φόβου, με πολλούς ιρανούς ηγέτες να κρύβονται στα καταφύγια τους. Το σίγουρο είναι ότι με την παρούσα κατάσταση, οι συγκρούσεις μπορεί να συνεχιστούν σε περιορισμένο επίπεδο, αλλά ο ολοκληρωτικός πόλεμος φαίνεται να παραμένει μακριά.

Πηγή: naftemporiki.gr