Ευρωπαϊκή Αγορά και Ενεργειακές Ανοιχτές Απορίες

Ευρωπαϊκή Αγορά και Ενεργειακές Ανοιχτές Απορίες

Η επικεφαλής της Κομισιόν μελετά τα «γαλάζια» γράμματα που έλαβε, με το πρώτο να αφορά τις διαφορετικές τιμές που επιβάλλουν οι πολυεθνικές, εστιάζοντας στην «ασύμμετρη δύναμη» των κολοσσών σε σχέση με την τιμολογιακή πολιτική τους απέναντι στα κράτη-μέλη και την ανεκμετάλλευτη συλλογική δύναμη της Ε.Ε.

Ανταποκρινόμενη στην επιστολή, η κ. επικεφαλής αναγνώρισε το ζήτημα και δήλωσε ότι θα δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Επιτροπής να συλλέξουν στοιχεία από όλες τις χώρες, ώστε να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. Σκοπός είναι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν ισότιμα πρόσβαση στα οφέλη της ενιαίας αγοράς, ανεξαρτήτως κατοικίας.

Ωστόσο, οι αποκλίσεις στις τιμές συνεχίζουν να διευρύνονται. Για παράδειγμα, στην Ουγγαρία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει φτάσει τα 940 ευρώ/MWh, συγκριτικά με μόλις 61 ευρώ/MWh στην Αυστρία την ίδια στιγμή. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας απέστειλε επιστολή στην Κομισιόν, καταγγέλλοντας το «ακατανόητο μαύρο κουτί» που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά τις τιμές στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την κατάσταση, καμία στρέβλωση δεν φαίνεται να ευθύνεται για τις υψηλές τιμές, αφού το μοντέλο λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των αλγορίθμων, κλείνοντας τις διασυνδέσεις και δημιουργώντας διαχωρισμούς στην ήπειρο.

Η Κομισιόν, όπως αναφέρει, παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ενέργειες είναι περιορισμένες και οι παρατηρητές δεν εξετάζουν διεξοδικά τις συνθήκες. Η κατάσταση θυμίζει την γνωστή γάτα του Σρέντινγκερ από την Κβαντομηχανική, όπου η πραγματικότητα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. παραμένει αβέβαιη, επηρεάζοντας τον καταναλωτή.

Η ανησυχία για τις τιμές συνεχίζεται ενώ η ελεύθερη αγορά φαίνεται να μην αντιδρά στις κραυγές των πολιτών. Χρειάζεται επομένως άμεση δράση για να κατανοηθεί η φύση των τιμών και να βρεθούν λύσεις που θα ωφελήσουν όλους τους Ευρωπαίους.

Πηγή: newsbomb.gr