Η Επιστροφή της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Από την Αυστρία στην Γερμανία και τη Γαλλία

Η Επιστροφή της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Από την Αυστρία στην Γερμανία και τη Γαλλία

Το Κόμμα Ελευθερίας (FPO) στην Αυστρία, υπό την ηγεσία του Χέρμπερτ Κικλ, φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου, αποσπώντας 27-28% των ψήφων. Ακολουθούν το κεντροδεξιό ΟVP και το σοσιαλδημοκρατικό SPO. Αυτή η τάση αποτελεί συνέχεια της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με την ακροδεξιά να μετατοπίζεται από το περιθώριο στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, καθώς ισχυροποιείται σε χώρες από τον σκανδιναβικό Βορρά μέχρι την Ιταλία.

Η ακροδεξιά ιδεολογία κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση και οι πολιτικές που υιοθετούνται από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανταγωνίζονται την ατζέντα της άκρας δεξιάς. Η κυβέρνηση της Γερμανίας, για παράδειγμα, προχώρησε στην εφαρμογή ελέγχων στα χερσαία σύνορά της για να αυξήσει την παρακολούθηση των μεταναστεύσεων, ακολουθώντας ένα μέτρο που θεωρείται εκλογικό ακόμα και αν έχει αμφίβολη πρακτική κατάληξη. Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια των ηττών των κυβερνητικών κομμάτων στις περιφερειακές εκλογές της ανατολικής Γερμανίας, και αν και μπορεί να παρέχει μια προσωρινή απάντηση, η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία είναι μια κοινωνία που εξαρτάται από τη μετανάστευση για την οικονομία και την κοινωνική της σταθερότητα.

Η αναδυόμενη πολιτική σκηνή προκαλεί ανησυχίες σχετικά με το πώς οι δημοκρατικές κυβερνήσεις θα αντιδράσουν στην πιθανότητα να υποστηριχτεί μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Αν οι ακροδεξιοί καταφέρουν να γίνουν η κυρίαρχη δύναμη, θα παρατηρηθεί πιθανότατα μια ανατροπή στις πολιτικές αξίες που έχουν οικοδομηθεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εκτός από την Αυστρία, η ακροδεξιά AfD στη Γερμανία δείχνει να αναδεικνύεται ισχυρή, επιδιώκοντας τις πρώτες θέσεις στις εκλογές του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, και η ακροδεξιά στην Γαλλία, με την Μαρίν Λεπέν, καταλαμβάνει κορυφαία θέση στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά που δεν έχουν επιτευχθεί ποτέ προηγουμένως. Οι πολιτικές αυτές όχι μόνο επηρεάζουν την εσωτερική δυναμική, αλλά και διαμορφώνουν ένα κλίμα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Πηγή: newsbomb.gr