Η νέα διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι στρατηγικές προκλήσεις των κρατών μελών

Η νέα διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι στρατηγικές προκλήσεις των κρατών μελών

Με μια εντύπωση κούρασης και ελαφριάς απογοήτευσης από τις σκληρές διαπραγματεύσεις, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την Κομισιόν, τονίζοντας ότι «όλοι οι Επίτροποι είναι ίσοι». Ωστόσο, στην πραγματικότητα, κάποιοι είναι πάντα πιο «ισχυροί» από τους άλλους, κάτι που είναι μάλλον αδιαπραγμάτευτο στην πολιτική.

Αξιοσημείωτο είναι πως τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αναλάβει τα κορυφαία χαρτοφυλάκια στον τομέα της οικονομίας, της βιομηχανικής πολιτικής και του ανταγωνισμού. Η Γερμανία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής για άλλα πέντε χρόνια, ενισχύει τη θέση της. Η Γαλλία, υπό την καθοδήγηση του Μακρόν, κατάφερε να αναλάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο της Βιομηχανικής Στρατηγικής, την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σφοδρό ανταγωνισμό από αμερικανικούς και κινεζικούς κολοσσούς.

Η Ιταλία, μέσω της Τζόρτζια Μελόνι, εξασφάλισε το χαρτοφυλάκιο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει τη διαχείριση σημαντικών κονδυλίων. Στην περίπτωση της Ισπανίας, η Τερέσα Ριμπέρα θα αναλάβει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ η Πολωνία θα διαχειριστεί τον προϋπολογισμό του μπλοκ με τον Πιοτρ Σέραφιν ως επίτροπο.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση, καθώς το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών καλύπτει τη Ναυτιλία, που αποτελεί σημαντικό τομέα για τη χώρα μας. Ωστόσο, υπάρχει και ένα αναδυόμενο πρόβλημα: το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης διοχειρίζεται από την Αυστρία, η οποία θεωρείται γερμανικός δορυφόρος, και η σύγκρουση για την Σένγκεν και το Σύμφωνο αναμένεται να είναι σφοδρή.

Πηγή: naftemporiki.gr