Η Ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ και οι Νέοι Στόχοι της Τουρκικής Πολιτικής στην Κύπρο

Η Ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ και οι Νέοι Στόχοι της Τουρκικής Πολιτικής στην Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ, επανέλαβε τις θέσεις της εξωτερικής του πολιτικής με χαρακτηριστικά μεγαλοϊδεατισμού. Αυτή η πολιτική, που έχει χαρακτηριστεί «νέο-Οθωμανική», στοχεύει να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι το «μεγάλο αφεντικό» ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Έκανε λόγο για την πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλώνοντας με σαφήνεια ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κύπρο. Ιδιαίτερα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν «δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί», επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η Τουρκία διεκδικεί «δικαιώματα σε όλη την Κύπρο», πενήντα χρόνια μετά την εισβολή.

Επιπλέον, ο Ερντογάν προχώρησε σε προκλητική έκκληση για την αναγνώριση των αποτελεσμάτων της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και της κατοχής στη βόρεια Κύπρο, ζητώντας διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο στόχος του φαίνεται να είναι η σταδιακή πίεση στην «άλλη πλευρά» για υποχωρήσεις, ώστε να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις, παρομοιάζοντας την Κύπρο με τη Φινλανδία της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια σύντομης συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν παρουσίασε την εικόνα ενός «καλού ποιμένα». Ο διάλογος μεταξύ τους περιλάμβανε μια αμφίδρομη ευγενική αναφορά σχετικά με τη γραβάτα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον Μητσοτάκη να σχολιάζει ότι του αρέσει η μπλε γραβάτα του.

Πηγή: naftemporiki.gr