Η πολιτική σκηνή στην ΕΕ έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια. Όλες οι εκλογές που διεξήχθησαν σε ευρωπαϊκό έδαφος κατέδειξαν την άνοδο της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, η οποία κερδίζει έδαφος και επηρεάζει όλο και περισσότερο την πολιτική ατζέντα. Πολλά κόμματα του δημοκρατικού τόξου αρχίζουν να υιοθετούν συμφωνίες και σκληρές γραμμές των ακροδεξιών κομμάτων όσον αφορά τη μετανάστευση, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό στα μάτια πολλών πολιτών.
Το λεγόμενο «Αλβανικό μοντέλο» για τη μετανάστευση ξεκίνησε με χειρότερους οιωνούς, καθώς οι ιταλικές αρχές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πέντε παράτυπους μετανάστες στην Ιταλία, παρά τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί. Ανάμεσα στους μετανάστες που κατέφθασαν στην Αλβανία υπήρχαν τρεις ανήλικοι από το Μπαγκλαντές και άτομα με ειδικές ανάγκες από την Αίγυπτο, γεγονός που καταδεικνύει πολλές από τις αδυναμίες και τις ολιγωρίες του συστήματος.
Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες επικεντρώνεται στο μεταναστευτικό, με προτάσεις που περιλαμβάνουν στρατόπεδα υποδοχής εκτός ΕΕ και γρηγορότερες απελάσεις. Η πρόθεση είναι να αποκτήσει η ΕΕ μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην παράνομη μετανάστευση, ανεξαρτήτως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κορυφαίοι πολιτικοί της Ευρώπης, με προεξάρχουσα την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζουν ιδέες που προηγουμένως υιοθετούνταν μόνο από ακροδεξιές ομάδες.
Παράληλα, η Γερμανία και η Γαλλία προχωρούν σε πιέσεις για να αλλάξει η Συνθήκη Σέγκεν, ζητώντας πιο σκληρές διαδικασίες ασύλου για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτή η στροφή έχει κινητοποιήσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τις ανησυχίες του. Είναι ορατό ότι η ΕΕ φαίνεται να ολισθαίνει προς ένα μοντέλο που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και επαναφέρει τις ιδέες που είχαν κριθεί απαράδεκτες στο παρελθόν.
Αυτή η εξέλιξη συνδυάζεται με την επιστολή της φον ντερ Λάιεν, η οποία ουσιαστικά καταργεί το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που είχε υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Παρά το γεγονός ότι το άρθρο που προέβλεπε αποζημίωση 20.000 ευρώ ανά μετανάστη δεν έχει καν τεθεί σε εφαρμογή, πλέον η ΕΕ φαίνεται αποδεχόμενη μια πιο αυστηρή και τεχνοκρατική προσέγγιση.
Το «Ιταλικό πείραμα», με την κυβέρνησή της Τζόρτζια Μελόνι, έχει πλέον γίνει πρότυπο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Ένωση συνεχίζει να χορεύει στο ρυθμό των σκληρών πολιτικών της. Πηγή: naftemporiki.gr