Οι κενές θέσεις εργασίας στη χώρα συνιστούν ένα σαφές εμπόδιο για την ανάπτυξη και συμβάλλουν στη συνέχιση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης. Παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε τον Ιούλιο, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2023, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι οι κενές θέσεις εργασίας πανελλαδικά πλησίασαν τις 59.000, καταγράφοντας αύξηση 58,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα πρέπει να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό, λόγω της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου. Εντούτοις, φέτος παρατηρήθηκε η αντίθετη εξέλιξη: οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται, δημιουργώντας πίεση στην αγορά για κάλυψη των προσλήψεων.
Αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με αυξητικές τάσεις, το πρόβλημα εντείνεται. Ειδικότερα, το β’ τρίμηνο του 2023 κατέγραψε αύξηση 36,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Μάλιστα, οι εργοδότες φαίνεται να είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον, με μόλις το 34% να εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση προσλήψεων στο δ’ τρίμηνο.
Ως λύση, η Κυβέρνηση προτείνει την αξιοποίηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα μετατραπεί σε “κίνητρο” για την εύρεση εργασίας. Αν και το συγκεκριμένο επίδομα αναμένεται να αυξηθεί στους 750 ευρώ για το α’ τρίμηνο, θα μειώνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στα 350 ευρώ. Οι ανησυχίες όμως είναι ότι οι άνεργοι, προκειμένου να αποφύγουν την πτώση του επιδόματος, θα αναγκαστούν να αποδεχτούν θέσεις εργασίας χαμηλής ποιότητας και απαραίτητων όρων.
Η προοπτική ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης απαιτεί δράσεις από τη ΔΥΠΑ, που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των εργαζομένων. Ωστόσο, υπάρχει αμφιβολία αν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους της.
Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, οι κενές θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να αυξάνονται, απειλώντας την ελληνική οικονομία με νέες προκλήσεις. Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης ίσως αποδειχθούν μια ψευδαίσθηση που κρύβει σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον.
Πηγή: newsbomb.gr