Μυστικές Διαπραγματεύσεις για Κατάπαυση του Πυρός στη Μέση Ανατολή

Μυστικές Διαπραγματεύσεις για Κατάπαυση του Πυρός στη Μέση Ανατολή

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει πως διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ιράν και ορισμένων αραβικών χωρών για κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα. Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, διέψευσε την ύπαρξή τους. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φαίνεται να επιθυμεί έναν διάλογο με την Τεχεράνη, κυρίως λόγω των προσεχών προεδρικών εκλογών και της ανάγκης διατήρησης της κατάστασης υπό έλεγχο στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Μια πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία συμμετείχε και η Κάμαλα Χάρις, είχε στόχο την αποτροπή μιας μεγάλης ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν. Η κλήση αυτή ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από τον Αύγουστο και διήρκεσε 30 λεπτά, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ. Υποστηρίζεται ότι ο Νετανιάχου επιχείρησε να κανονίσει τις στρατηγικές του επόμενους μήνες, αλλά η εσωτερική του ατζέντα ενδέχεται να μην συμμορφώνεται με τις προθέσεις του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Ισραηλινούς αξιωματούχους, παρ’ όλα αυτά, ο Νετανιάχου φαίνεται να ετοιμάζει σημαντικά αντίποινα κατά του Ιράν, που πιθανώς θα περιλαμβάνουν αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτικούς στόχους καθώς και επιθέσεις εναντίον σημαντικών Ιρανών ηγετών. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, και οι ακροδεξιοί υπουργοί του Νετανιάχου είναι πρόθυμοι να την υποστηρίξουν, χωρίς να εξετάζουν τις συνέπειες.

Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ σχετικά με το Ιράν είναι τεταμένη. Κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, η πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, στην οποία συμμετείχε και ο Μπάιντεν, δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Ισραήλ, το οποίο φοβόταν ότι το Ιρανικό καθεστώς θα αποκομίσει αποκολλημένα πλεονεκτήματα. Υπάρχει ανησυχία στο Ισραήλ ότι το Ιράν θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, γεγονός που προσδιορίζει τις μελλοντικές στρατηγικές κινήσεις τους.

Από την άλλη, οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να αποφύγουν μια μεγάλη ανάφλεξη στην περιοχή που θα μπορούσε να ευνοήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι πολιτικές και στρατηγικές αποφάσεις γίνονται ολοένα και πιο κρίσιμες. Ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου, η κατάσταση ενδέχεται να παρασύρει το Ιράν σε νέα σύγκρουση, εάν το Ισραήλ αξιοποιήσει τα γεγονότα για να δικαιολογήσει επιθετικές ενέργειες.

Πηγή: naftemporiki.gr