Ο Μπάιντεν προσπαθεί να διορθώσει μια γκάφα που εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να διορθώσει μια γκάφα που εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 80 δολάρια

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρέθηκε μπροστά σε μια αναπάντεχη κατάσταση και αναγκάστηκε να παραστεί στη συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του. Σκοπός του ήταν να διορθώσει μια «γκάφα» που προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Κάλεσε το Ισραήλ να εξετάσει άλλες εναλλακτικές και να αποφύγει τις επιθέσεις σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ότι αν ήταν στη θέση τους, θα σκεφτόταν διαφορετικές επιλογές.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Μπάιντεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του σε επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι «συζητάμε» την ιδέα ισραηλινού στρατιωτικού χτυπήματος κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Αυτή η δήλωση, που έγινε ενώ ο Μπάιντεν έμπαινε στο προεδρικό ελικόπτερο, δεν έγινε σαφής στους δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρο αν επρόκειτο για επίσημη θέση ή αν απλά του «ξέφυγε».

Η αγορά πετρελαίου αντέδρασε άμεσα, φτάνοντας οι τιμές κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, αναστατώνοντας την παγκόσμια οικονομία και επηρεάζοντας τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να κρατήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Σε αντίθεση με τη στάση του Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε με σθένος τις ισραηλινές επιθέσεις, αναφέροντας ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πυρηνικά όπλα του Ιράν.

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα στις ΗΠΑ, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Η κατάσταση αυτή επιτρέπει στο Ισραήλ να διενεργήσει πολλές επιθέσεις, θεωρώντας ότι οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι και δεν μπορούν να ασκήσουν πίεση. Ο Νετανιάχου ελπίζει ότι με την εκλογή του Τραμπ θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στα σχέδιά του για την αναμόρφωση της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή, θεωρώντας ότι αυτή είναι μια κρίσιμη ευκαιρία.

Ο Τραμπ, εξάλλου, δεν ενδιαφέρεται απλώς για μια ιστορική φωτογραφία στο γκαζόν του Λευκού Οίκου που θα αποτυπώνει μια συμφωνία ειρηνικής λύσης. Αναζητά να επαναφέρει την ιδέα της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής», η οποία είχε προταθεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση Μπους, αλλά είχε οδηγηθεί σε αποτυχία. Επιπλέον, τα σχέδια του Τραμπ φαίνεται να περιλαμβάνουν τη μεταφορά της «βρώμικης δουλειάς» στο Ισραήλ, αντί των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: naftemporiki.gr