Στροφή προς τον συντηρητισμό στη νέα Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στροφή προς τον συντηρητισμό στη νέα Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, η στροφή στον συντηρητισμό είναι προφανής. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σήμερα στο Στρασβούργο τη νέα ομάδα επιτρόπων. Από τους συνολικά 14 Επίτροπους, οι περισσότεροι προέρχονται από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι δύο από την άκρα δεξιά.

Ο Ραφαέλε Φίτο, Ιταλός από την ακροδεξιά, αναλαμβάνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, μια θέση κρίσιμη για την επίβλεψη των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων και της περιφερειακής ανάπτυξης. Το επιτελείο θα περιλαμβάνει επίσης τον Λιθουανό Αντριους Καμπίλιους για την ευρωπαϊκή άμυνα και την Εσθονή Κάγια Κάλας για την Εξωτερική Πολιτική, οι οποίοι αναμένεται να διαχειριστούν σκληρές προσεγγίσεις απέναντι στο Ουκρανικό ζήτημα.

Μεταξύ των επιτρόπων, ο Μάγκνους Μπρούνερ από την Αυστρία αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Μετανάστευσης, υποδεικνύοντας τη σκληρή στάση της Κομισιόν απέναντι στο μεταναστευτικό. Εν μέσω αυτής της αύξησης των συντηρητικών αξιών, η Ντουμπράβκα Σούιτσα από την Κροατία θα είναι υπεύθυνη για τη Μεσόγειο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της νέας Κομισιόν είναι η ευρεία κάλυψη των ευθυνών, που μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση. Η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σε περιβαλλοντικά ζητήματα δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής. Οι Τερέζα Ριμπέρα, Βόπκε Χόεκστρα και Τζέσικα Ρόσγουολ μοιράζονται διαφορετικές αλλά αλληλένδετες ευθύνες για την περιβαλλοντική πολιτική.

Καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ασταθής, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε αν η κατεύθυνση που προτείνει η φον ντερ Λάιεν θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο.

Πηγή: naftemporiki.gr