Μπορεί στη χώρα μας να έχουν γίνει περίπου 1,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί για την Covid-19 και σε όλους τους τόνους να τονίζεται η σημασία του εμβολιασμού, εντούτοις “πλάτη” στην εμβολιαστική διαδικασία έχει γυρίσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, αν και θα περίμενε κανείς από όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας να έχουν θωρακίσει και τον εαυτό τους έναντι του ιού, αλλά και τους ασθενείς.

Ένας στους δύο από το νοσηλευτικό προσωπικό έχει κάνει το εμβόλιο
Τα στοιχεία προκαλούν σοκ: Μόλις το 51%, ένας στους δύο δηλαδή, από το νοσηλευτικό προσωπικό έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ στους γιατρούς το αντίστοιχο ποσοστό είναι μεν μεγαλύτερο και φτάνει το 77%, δεν είναι όμως αυτό που αναμενόταν.

Όλα αυτά τη στιγμή που το προσωπικό των νοσοκομείων πήρε πρώτο τη “σκυτάλη” στην εμβολιαστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως οι εμβολιασμοί των υγειονομικών είχαν ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία”, Αττικόν, Θριάσιο” και Ασκληπιείο Βούλας) και ακολούθησε το άνοιγμα εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ο προγραμματισμός μάλιστα ήταν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όμως η πολύ μικρή ανταπόκριση δείχνει πως ακόμη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

“Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και, βεβαίως, νομίζω καθίσταται σαφές ότι είναι θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, προκειμένου κάποιος να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Σε ό,τι αφορά τους υγειονομικούς, είναι και κάτι παραπάνω. Είναι ηθική υποχρέωση, διότι έχουν να κάνουν με συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε άλλες δομές στη χώρα” δήλωνε στη χθεσινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

“Από την αρχή της πανδημίας προστατεύσαμε τους υγειονομικούς, κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους, αλλά και να προστατεύεται τόσο το ίδιο το προσωπικό, όσο και οι συμπολίτες μας που προσέρχονται για υπηρεσίες υγείας. Κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο το οποίο κλήθηκε να εμβολιαστεί και συνεχίζεται ο εμβολιασμός. Και ελπίζουμε τα νούμερα αυτά τα οποία σας είπα, να αυξηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα” συμπλήρωνε σχολιάζοντας τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους υγειονομικούς.

Πηγή: patrastimes.gr