Το «σπάσιμο» των μέτρων στη Βουλή ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος υπονόμευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τη Νέα Δημοκρατία. «Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες», απάντησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή. Καλούμε τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο lock down της Βουλής», είπε εμφανώς εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κι αφού προηγουμένως είχε αναφέρει διάφορα περιστατικά που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Και είναι κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες «ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε» νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα, την κοινωνία, τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όπως επίσης είναι κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία.

Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας υπουργοί να μη λογοδοτούν για τα έργα τους. Άριστοι να μη λογοδοτούν για τις δηλώσεις και τις πράξεις τους.

Έχουμε καταθέσει 14, ούτε μια ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε. Με ποιο σκεπτικό ; Έχετε δικαίωμα ; Όχι.

Αλλά έγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε, πως θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής.

Με όλη την ευθύνη της θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε πως «από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής».

Τασούλας: Η Βουλή θα λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες

Σκληρή απάντηση και χωρίς φυσικά να κάνει δεκτό το αίτημά του, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχουν χαλαρώσει και εδώ τα μέτρα. Το νομοσχέδιο συζητείται σε δύο μέρες. Θα μιλήσουν 70 βουλευτές. Η άλλη λύση, να είναι και οι 300 παρόντες για να τελειώνουμε σε μία μέρα, είναι μια υγειονομική βόμβα. Αυτό το άνοιγμα του χρόνου σύντομα θα συνοδευτεί από την αύξηση του ελάχιστου αριθμού των βουλευτών στην αίθουσα. {…} Αυτή τη στάση θα τη στηρίξω μέχρι τέλους για την προστασία της υγείας σας και της ζωής σας. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Η Βουλή έχει ήδη ανοίξει, ανοίγει σιγά σιγά και προσεκτικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Προσεκτικά και με το σωστό παράδειγμα σύντομα η Βουλή θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη παρουσία», είπε ο κ. Τασούλας και συνέχισε: «Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας το δημοκρατικό».

Τσίπρας: Βάζετε σε καταστολή τη κοινοβουλευτική διαδικασία

Από την πλευρά του, αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για υποκρισία και ότι επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος είναι η αναστολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Θα ήταν χρήσιμο και ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας. Είναι πρόσχημα σας ο κορονοϊός. Θέλετε να θέσετε σε καταστολή τη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Είναι υγειονομική βόμβα να έρχεται ο βουλευτής να ψηφίζει;

Η βούληση σας είναι να αξιοποιήσετε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για να αναστείλετε την κοινοβουλευτική λειτουργία. Θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση και για σας προσωπικά», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: patrastimes.gr