Με το “βλέμμα” στραμμένο στις κινήσεις συλλογικοτήτων , ατόμων του αντιεξουσιαστικιού χώρου και μελών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς θα είναι σήμερα και για όλη την διάρκεια του 24ωρου η ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα, καθώς η συμπλήρωση 12 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενεργοποιεί μνήμες και ανακλαστικά.

Η απαγόρευση συγκεντρώσεων με όχημα την πανδημία του κορονοϊού, μπορεί να αποτελεί το “εργαλείο” της κυβέρνησης για την ελαχιστοποίηση του “κινδύνου” των μαζικών συγκεντρώσεων και πορειών, αλλά δεν αποκλείει τόσο τις κινήσεις αιφνιδιασμού όσο και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων ατόμων από συγκεκριμένους χώρους.

Στο μικροσκόπιο από τις νυχτερινές προς πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή και για όλη την ημέρα θα βρίσκονται το παράρτημα του πανεπιστημίου, η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η πλατείας Γεωργίου αλλά και περιφερειακά σημεία τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε σημεία αναφοράς δράσεων στη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξη Γρηγορόπουλου και ενάντια στην κρατική καταστολή. Σε “κλοιό” βρίσκονται επίσης και στέκια συλλογικοτήτων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που εφαρμόστηκε και κατά τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όπου επίσης ίσχυσε το μέτρο της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων και πορειών με στοχευμένες παρεμβάσεις όπου παρατηρείται κινητικότητα, πριν όσοι επιχειρήσουν να προσεγγίσουν χώρους συγκέντρωσης φτάσουν σε αυτούς και “χειρουργικές” κινήσεις για προσαγωγές, ενώ θα γίνει εαν χρειαστεί και “μπλόκο” στα σημεία διέλευσης.

Να σημειωθεί ότι για τις 12 σήμερα το μεσημέρι 6 οργανώσεις της αριστεράς έχουν ανακοινώσεις την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στην πλατεία Γεωργίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Η φετινή 6η Δεκέμβρη ,12 χρόνια μετά από την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα συμπίπτει με την πανδημία του κορωνοϊού, με παράταση του lockdown και σε ένα κλίμα παροξυσμού της κρατικής καταστολής με ιδιαίτερη στοχοποίηση της νεολαίας και περιορισμού ακόμα και στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της διαδήλωσης.O κόμβος της 6ης Δεκέμβρη φέτος περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να σημάνει μια συνολική μάχη για τα δικαιώματα της νεολαίας, ένας κόμβος που θα δίνει δρόμο έκφρασης στη συσσωρευμένη οργή που υπάρχει στους κόλπους της και θα τον μεταφράζει σε μάχιμη ανατρεπτική απάντηση  από το  κίνημα, για υγεία, μόρφωση, δουλειά και ελευθερίες.

Οι κινητοποιήσεις στην Γαλλία αλλά και σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερα μαζική και μαχητική την συμμετοχή της νεολαίας, δείχνουν το δρόμο αντίστασης αλλά και νίκης απέναντι στη κρατική καταστολή, και στην αστική πολιτική που αξιοποιεί το lockdown για ετοιμάσει ένα νέο γύρο επίθεσης.

Φέτος έχουμε κάθε λόγο να βροντοφωνάξουμε πως η δολοφονία του Αλέξη δεν ήταν ένα «ατύχημα» αλλά ο κανόνας της κρατικής καταστολής και των μηχανισμών του συστήματος της εκμετάλλευσης .  Τα συνθήματα της νεολαιίστικης εξέγερσης του Δεκέμβρη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, γιατί η πολιτική τους συνεχίζει το δολοφονικό της έργο ρίχνοντας όλα τα βάρη της κρίσης τους στο λαό και την νεολαία.  Δεν παίρνουν ουσιαστικά μέτρα για την θωράκιση της υγείας, αρκούνται σε μπαλώματα και μοιράζουν λεφτά για μια ακόμη φορά στο κεφάλαιο , τις μεγαλοεπιχειρήσεις τους κλινικάρχες και  καναλάρχες. Την ίδια στιγμή που με το νέο προϋπολογισμό κόβουν ξανά τη χρηματοδότηση σε υγεία και παιδεία, πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στις δυνάμεις καταστολής και στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Την ίδια ώρα που εκδηλώνονται οι τραγικές ανεπάρκειες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας η ανεργία και η ελαστική απασχόληση καλπάζει και στο έδαφος αυτό με το νομοσχέδιο Βρούτση επιχειρούν να ξηλώσουν το 8ώρο και να αφοπλίσουν τα σωματεία. Ο φετινός Δεκέμβρης οφείλει να είναι μια  μαχητική κραυγή αλλά  και μια στάση στην πορεία ανασυγκρότησης λαού και νεολαίας για τα δικαιώματα σε ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ για την υπεράσπιση των αγώνων ενάντια στην ενσωμάτωση και την καταστολή .  Να πάρουμε την σκυτάλη από το σπάσιμο της απαγόρευσης και του φόβου στο  φετινό Πολυτεχνείο αλλά και την απεργία στις 26/11 σε αρκετές πόλεις.Για να μπει σε lockdown η πολιτική της κυβέρνηση και όχι οι ζωές μας. Βάζοντας μπροστά τους αγώνες για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού”.

Όλοι και όλες στη συγκέντρωση Φοιτητικών Συλλόγων , και Συλλογικοτήτων την Κυριακή 6/12 στις 12:00 στην Πλ. Γεωργίου, με τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Πηγή: patrastimes.gr