Αστυνομικοί επί 24ώρου βάσεως είναι τοποθετημένοι στη φύλαξη του εμβολίου μαζί με κλιμάκιο της πυροσβεστικής σε τυχόν περίπτωση φωτιάς να επέμβουν άμεσα.

Αυτό προβλέπει η «Επιχείρηση Ιπποκράτης» στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, όπου την Τετάρτη μεταφέρθηκε η πρώτη παρτίδα εμβολίων της Pfizer στο νησί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και άκρα μυστικότητα.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την προστασία του εμβολίου απαιτεί 6-10 αστυνομικούς ανά 24ωρο στον αποθηκευτικό χώρο που έχει επιλεγεί από τη ΣΥΦΑΚ στο Ηράκλειο, ενώ έξω από το κτήριο όπου φυλάσσονται σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα βρίσκεται πάντα πυροσβεστικό όχημα.

Με βάση τον σχεδιασμό, η μεταφορά των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα θα γίνεται πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών.

Τα 10.000 εμβόλια που έφτασαν στην Κρήτη προορίζονται για τους υγειονομικούς και ο εμβολιασμός, κατά το επιχειρησιακό σχέδιο, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Στόχος της 7ης ΔΥΠΕ Κρήτης είναι ο εμβολιασμός των υγειονομικών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη 2η φάση.

Αν και υπάρχουν προβληματισμοί και ανησυχίες καθώς πρόκειται για ένα νέο εμβόλιο, εντούτοις είναι μεγάλο το ποσοστό των γιατρών και νοσηλευτών που επιθυμούν τον εμβολιασμό τους.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία του νησιού αρχίζει στις 4 Ιανουαρίου και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί που εργάζονται σε νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Στη δεύτερη φάση του εμβολιασμού τον Φεβρουάριο θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση ως εξής:

  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.

Η τρίτη φάση εμβολιασμών, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο, θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: Cretapost.gr

Πηγή: patrastimes.gr