Αλλαγές στη μέτρηση του άλματος εις μήκος προκαλούν αντιδράσεις από κορυφαίους αθλητές[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LC-oRDaVf2I[/embed]

Αλλαγές στη μέτρηση του άλματος εις μήκος προκαλούν αντιδράσεις από κορυφαίους αθλητές[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LC-oRDaVf2I[/embed]

Η World Athletics εξετάζει μια ριζική αλλαγή στην μέτρηση του άλματος εις μήκος, προτείνοντας να αντικατασταθεί η παραδοσιακή ξύλινη βαλβίδα με μια ζώνη απογείωσης. Αυτή η αλλαγή σημαίνει ότι το άλμα θα μετράται από το σημείο όπου ο αθλητής απογειώνεται με το μπροστινό του πόδι, έως το σημείο προσγείωσης.

Ο CEO της World Athletics, Τζον Ρίτζιον, δήλωσε στο BBC ότι ο στόχος της αλλαγής είναι η μείωση των άκυρων αλμάτων, καθότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 στη Βουδαπέστη, το ένα τρίτο των αλμάτων ήταν άκυρα. Η επιτροπή προσπαθεί επίσης να επιταχύνει τη διαδικασία μέτρησης των αποτελεσμάτων, ώστε οι αθλητές να μην περιμένουν 20 ή 30 δευτερόλεπτα για τα αποτελέσματα των αλμάτων τους.

Βέβαια, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές. Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης Καρλ Λιούις χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές «πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη διαβούλευσης με τους αθλητές. Ο Λιούις τόνισε ότι η αλλαγή αυτή θα απαλείψει την απαιτητική δυσκολία που χαρακτηρίζει το αγώνισμα.

Η Σέρβα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιβάνα Βουλέτα σχολίασε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις δεν έχουν καμία επαφή με το άθλημα και ότι οι αθλητές δεν έχουν κληθεί να εκφράσουν την άποψή τους για αυτές τις αλλαγές.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το άλμα εις μήκος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει ταχύτητα, συγχρονισμό και έλεγχο στην απογείωση. Ο Γάλλος αθλητής Ζυλ Πομερί επισήμανε ότι οι νέες κανονιστικές ρυθμίσεις θα εξαλείψουν τον κίνδυνο και θα αλλάξουν ριζικά τη φύση του αγωνίσματος. Πολλοί αθλητές φοβούνται ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα προσφέρουν θετικά αποτελέσματα, μιας και οι νέες ρυθμίσεις δεν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα άλματα.

Τελικά, όπως είπε ο Καρλ Λιούις, οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να αυξήσουν τα επιτεύγματα των αθλητών και η αποδοχή της τρέχουσας κατάστασης και των ρεκόρ είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Πηγή: newsbomb.gr