Η νομική διάσταση του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και οι αναμένοντες κανονισμοί

Η νομική διάσταση του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη και οι αναμένοντες κανονισμοί

Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ένα θέμα που προκαλεί συχνές συζητήσεις, ακόμη και σε απροσδόκητα περιβάλλοντα. Μια από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις είναι αυτή της ευρωπαϊκής Super League, η οποία ξεκίνησε το 2021 αλλά αναγκάστηκε γρήγορα να αναβληθεί, καθώς η πλειοψηφία των συμμετεχόντων συλλόγων αποσύρθηκε υπό την πίεση της UEFA και τις αντιδράσεις του κοινού.

Επιπλέον, τις ίδιες ημέρες το Δικαστήριο της ΕΕ εξέφρασε τη γνώμη του σχετικά με άλλες δύο κρίσιμες υποθέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο. Η μία αφορά τον νέο κανονισμό της FIFA για τους μάνατζερ, που επιβάλλει ανώτατα όρια στις προμήθειες προκειμένου να ρυθμιστεί η δραστηριότητα αυτή, η απόφαση για την οποία αναμένεται το 2025. Η άλλη υπόθεση σχετίζεται με το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) και εξετάζει εάν οι εξουσιοδοτήσεις του εν λόγω οργάνου είναι σύμφωνες με την αρχή της αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Οι υποθέσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον των αθλητικών διαδικασιών στην ΕΕ.

Μία ακόμα αξιοσημείωτη περίπτωση είναι η υπόθεση Ντιαρά, η οποία αφορά την αλληλεγγύη ενός συλλόγου όταν ένας ποδοσφαιριστής καταγγέλλει το συμβόλαιό του για λόγους «δίκαιης αιτίας». Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται εάν ο σύλλογος από τον οποίο αποδεσμεύθηκε ο παίκτης δικαιούται αποζημίωση.

Τέλος, το Δικαστήριο αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με την καταγγελία που υπέβαλαν οι ευρωπαϊκές Λίγκες και η FIFPRO κατά της FIFA για το διεθνές ημερολόγιο αγώνων 2025-2026. Αυτή η καταγγελία αφορά την καταχρηστική επιβολή του ημερολογίου, με ειδική αναφορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2025 και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2026. Πηγή: naftemporiki.gr