Η Υπόθεση Αντιντόπινγκ του Γιανίκ Σίνερ και η Έφεση του WADA

Η Υπόθεση Αντιντόπινγκ του Γιανίκ Σίνερ και η Έφεση του WADA

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση σχετικά με την απόφαση που αφορά τον Γιανίκ Σίνερ, σύμφωνα με την οποία δεν προέκυψε υπαιτιότητα ή αμέλεια εκ μέρους του. Ο WADA επιδιώκει μια περίοδο αποκλεισμού από το άθλημα που θα κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ιταλός τενίστας, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη και δύο φορές πρωταθλητής Grand Slam, θα είναι ανενεργός.

Ο Σίνερ είχε βρεθεί θετικός στην απαγορευμένη ουσία clostebol (κλοστεβόλη) σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: στις 10 Μαρτίου στο Indian Wells της Καλιφόρνια και στις 18 Μαρτίου, σε εκτός διοργάνωσης έλεγχο. Ένα ανεξάρτητο δικαστήριο, που διορίστηκε από την International Tennis Integrity Agency (ITIA) και πραγματοποίησε ακρόαση στις 15 Αυγούστου, αποφάσισε ότι ο Σίνερ δεν είχε υπαιτιότητα ή αμέλεια για τα θετικά τεστ, ενώ του αφαιρέθηκαν οι βαθμοί κατάταξης, τα χρηματικά έπαθλα και τα αποτελέσματα από τις εν λόγω διοργανώσεις.

Η υπόθεση ανέδειξε την εξήγηση του Σίνερ ότι ο πρώην φυσιοθεραπευτής του, Ουμπέρτο Φεράρα, είχε προσκομίσει στο Indian Wells ένα φαρμακευτικό σπρέι που περιείχε κλοστεβόλη, χωρίς ιατρική συνταγή. Ο προπονητής του, Τζάκομο Νάλντι, αφού είχε υποστεί ένα μικρό κόψιμο στο χέρι του, χρησιμοποίησε το σπρέι και στη συνέχεια του έκανε μασάζ, γεγονός που οδήγησε σε διαδερμική μόλυνση του Σίνερ με την κλοστεβόλη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του WADA, οι ισχυρισμοί σχετικά με την «κατορία χωρίς σφάλμα ή αμέλεια» δεν ανταποκρίνονται στους ισχύοντες κανόνες, και δήλωσε: «Ο WADA δεν επιδιώκει την ακύρωση οποιουδήποτε αποτελέσματος, πέρα από αυτό που έχει ήδη επιβληθεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο». Ένα θετικό τεστ για κλοστεβόλη οδηγεί σε υποχρεωτική προσωρινή αναστολή από το άθλημα.

Η ολοκλήρωση της έρευνας από την ITIA είχε προκαλέσει αντιδράσεις από άλλους τενίστες και είχε εγείρει τον προβληματισμό σχετικά με πιθανή μεροληψία στην εφαρμογή των κανόνων. Πηγή: naftemporiki.gr