Νέα Υποψηφιότητα για την Προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Νέα Υποψηφιότητα για την Προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (16/9) ότι έχει συντάξει μια λίστα υποψηφίων για την προεδρία, με επτά ενδιαφερόμενους να διεκδικούν τη θέση του Τόμας Μπαχ, ο οποίος θα αποχωρήσει το επόμενο έτος. Ο Μπαχ, που είναι χρυσός Ολυμπιονίκης στην ξιφασκία, κατέχει τη θέση για 12 χρόνια.

Μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων βρίσκεται ο Σεμπάστιαν Κόε, δις χρυσός Ολυμπιονίκης, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Ωστόσο, και άλλοι υποψήφιοι όπως ο πρίγκιπας Φεϊσάλ Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας και ο Ισπανός Χουάν Αντόνιο Σάμαραντ Τζούνιορ, του οποίου ο πατέρας υπηρέτησε ως πρόεδρος της ΔΟΕ για 21 χρόνια, έχουν επίσης προβάδισμα.

Στη λίστα με τους υποψηφίους συμπεριλαμβάνεται και η Κίρστι Κόβεντρι, η οποία είναι δις χρυσή Ολυμπιονίκης κολύμβησης από τη Ζιμπάμπουε και είναι η μοναδική γυναίκα που προτάθηκε. Η ΔΟΕ δεν είχε ποτέ γυναίκα πρόεδρο κατά τη διάρκεια των 130 χρόνων της ιστορίας της.

Ακόμα, οι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τους Γιόχαν Ελίας από τη Μεγάλη Βρετανία, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας, Νταβίντ Λαπαρτιάν από τη Γαλλία, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, και Μορινάρι Γουατανάμπε από την Ιαπωνία, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής.

Αυτοί οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στην ολομέλεια της ΔΟΕ τον Ιανουάριο του 2025, σε συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στη Λοζάνη. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της 143ης Συνόδου της ΔΟΕ από 18 έως 21 Μαρτίου 2025.

Ο Μπαχ, 70 ετών, ανέλαβε την προεδρία το 2013, διαδεχόμενος τον Ζακ Ρογκ και νικώντας άλλους πέντε υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου αθλητή Σεργκέι Μπούμπκα. Στη διάρκεια της θητείας του, προήδρευσε σε τρεις θερινούς και τρεις χειμερινούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων και των φετινών Αγώνων στο Παρίσι.

Πηγή: naftemporiki.gr