Προειδοποίηση της UEFA για τον κίνδυνο αποκλεισμού της Αγγλίας από το Euro 2028

Προειδοποίηση της UEFA για τον κίνδυνο αποκλεισμού της Αγγλίας από το Euro 2028

Η UEFA έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού της Αγγλίας από το Euro 2028, εάν ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προχωρήσει με τα σχέδια για την ίδρυση μιας ρυθμιστικής αρχής για το ανδρικό ποδόσφαιρο. Αυτή η προειδοποίηση αναφέρθηκε από βρετανικά ΜΜΕ.

Στην επιστολή του προς τη γραμματέα Πολιτισμού Λίζα Νάντι, την οποία δημοσίευσαν εφημερίδες όπως οι Times και το BBC, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κυβερνητική παρέμβαση στην λειτουργία του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τον Θεοδωρίδη, η προτεινόμενη ρυθμιστική αρχή θα έχει εξουσίες εποπτείας στους συλλόγους που συμμετέχουν στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Αγγλίας.

Σημαντική ανησυχία προκύπτει από τις θεμελιώδεις απαιτήσεις της UEFA, οι οποίες προβλέπουν την απουσία κυβερνητικής παρέμβασης. Ο Θεοδωρίδης υπογραμμίζει ότι η μη συμμόρφωση με αυτούς τους κανόνες θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως ο αποκλεισμός από την UEFA για την ομοσπονδία και τις ομάδες από τους διεθνείς αγώνες.

Η πρώην κυβέρνηση είχε αναγγείλει τον προηγούμενο χρόνο την πρόθεση να διορίσει ρυθμιστή για να προστατεύσει τους συλλόγους από οικονομική κακοδιαχείριση και να αποτρέψει πλούσιες ομάδες από το να συμμετέχουν σε αποσχισμένα πρωταθλήματα. Ο Στάρμερ και η κυβέρνηση του δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής στο μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος, που υιοθετήθηκε μετά την εκλογή του τον Ιούλιο.

Σε δήλωση εκπροσώπου του γραφείου Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, αναφέρεται ότι «το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου θα δημιουργήσει μια νέα Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ποδοσφαίρου, με στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στο επίκεντρο του παιχνιδιού και την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων διακυβέρνησης του αγγλικού ποδοσφαίρου».

Η Αγγλία, μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία, την Ιρλανδία, τη Σκωτία και την Ουαλία, σχεδιάζει να συνδιοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028.

Πηγή: newsbomb.gr