Στρατηγικές για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αγώνων και η Εθνική Σχολή Δεοντολογίας στην Κύπρο

Στρατηγικές για την Καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αγώνων και η Εθνική Σχολή Δεοντολογίας στην Κύπρο

Στην Κύπρο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, μίλησε για τη Σύμβαση Macolin και τις εξελίξεις σχετικά με την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων στην τελετή εγκαθίδρυσης της Εθνικής Σχολής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, παρουσία του Προεδρού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τη Δευτέρα.

Ο κ. Μαυρωτάς, προσκεκλημένος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού της Κύπρου (ΕΔΠΑ), εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία, επισημαίνοντας την ανάγκη για συλλογικές ενέργειες στον τομέα της καταπολέμησης της χειραγώγησης αγώνων. Ανέφερε ότι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση είναι κρίσιμες για την πρόληψη, ενώ η ανάλυση πληροφοριών και η επιβολή κυρώσεων είναι απαραίτητες για την καταστολή του φαινομένου.

«Η υποστήριξη από το κράτος, το αθλητικό κίνημα, τις αστυνομικές αρχές, τον στοιχηματικό τομέα και τις διακυβερνητικές οργανώσεις είναι απαραίτητη, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων», πρόσθεσε. Η Σύμβαση Macolin παρέχει το πλαίσιο συνεργασίας που απαιτείται για αυτές τις ενέργειες.

Η Κύπρος έχει υπογράψει τη Σύμβαση το 2017 και σχεδιάζει να προχωρήσει στην κύρωσή της. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση των ΕΠΑΘΛΑ και ΕΔΠΑ για την άνοιξη του 2025. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του, επιβεβαίωσε τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στα ζητήματα ηθικής και ακεραιότητας στον αθλητισμό.

Επιπλέον, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, αναδεικνύοντας τον εκπαιδευτικό ρόλο του αθλητισμού. Την επόμενη μέρα, ο Γιώργος Μαυρωτάς παραβρέθηκε στο 1ο Επιστημονικό Αθλητικό Συνέδριο που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και είχε επαφές με στελέχη του ΚΟΑ για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων.

Πηγή: naftemporiki.gr